Commerzbank se vrátila k zisku; ten vysoko překonal odhady

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 6. května (ČTK) - Německý finanční ústav Commerzbank se v prvním čtvrtletí vrátil k zisku, který činil 708 milionů eur (asi 18,3 miliardy Kč). To je vysoko nad odhady analytiků a banka uvedla, že je to především zásluhou solidního výsledku z obchodování. Ještě před rokem měla banka ztrátu 864 milionů eur.

Commerzbank je druhou největší bankou v Německu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že banka dosáhne zisku pouze 473 milionů eur. Management zároveň sdělil, že převede do rezerv na ztrátové úvěry 644 milionů eur, zatímco trh očekával asi 749 milionů eur.

Z obchodování měla Commerzbank zisk 850 milionů eur. Analytici v průměru počítali se ziskem 737 milionů eur.

Vedle dobrých výsledků z obchodování je za ziskovým hospodařením i fakt, že banka nemusela činit odpisy z takzvaných toxických aktiv, jak to činila v minulosti. Commerzbank patří k finančním ústavům, které se během finanční krize dostaly do tak vážných problémů, že musely přijmout pomoc vlády.

Provozní zisk, který banka definuje jako zisk před odpisy, náklady na restrukturalizaci a daně, činil 771 milionů eur (asi 20 miliard Kč). Před rokem měla banka provozní ztrátu 595 milionů eur.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK