Japonské akcie po svátcích prudce oslabily; euro zastavilo pokles

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. května (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce oslabily a jejich hlavní index klesl na dvouměsíční minimum. Trh byl ale od pondělí kvůli státnímu svátku zavřený, a tak dnes doháněl ztráty, jimiž ostatní trhy prošly už na začátku týdne. Na devizových trzích se zastavil propad eura a společná měna k dolaru mírně zpevnila.

Index Nikkei 225 si odepsal 361,71 bodu a den uzavřel slabší o 3,3 procenta na hodnotě 10.695,69 bodu. V procentním vyjádření je to největší propad indexu od loňského března. Podobně širší index Topix dnes oslabil o 3,1 procenta na 956,72 bodu.

Japonský trh, podobně jako trhy jinde ve světě, nyní reagují především na vývoj řecké dluhové krize. Dosavadní vývoj posiluje obavy, že krize by se mohla přenést na další slabé země eurozóny a potenciálně také na větší evropské ekonomiky.

"Řecká otázka je jedním z důvodů, které spouštějí korekci na trhu, kde už panovala až příliš velká sebejistota," upozornil analytik makléřské společnosti Mizuho Securities Cujoši Segawa. Období korekce by mohlo trvat delší dobu, avšak základní makro i mikroekonomické faktory v Japonsku i ve Spojených státech zcela jasně míří vzhůru," dodal.

Prudce dolů se vydaly hlavně akcie exportních firem, což je třeba Canon. Velký vliv na ně mají směnné kurzy, především pokles eura, které se proti dolaru dostalo na více než roční minimum a proti japonskému jenu kleslo až pod 120 JPY/EUR. Ztrátám se nevyhnuly ani akcie firem z odvětví těžby, kde byl hlavním faktorem pokles cen surovin.

Na devizových trzích se euro k dolaru ve středu propadlo pod 1,28 USD, a dostalo se tak nejníže od loňského března. Během obchodování v Asii se ale euro stabilizovalo a vykázalo mírný růst, podle analytiků ale asi jen díky technickým faktorům. Dnes je zasedání bankovní rady Evropské centrální banky a pro další vývoj kurzu bude důležité, co zazní z úst prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta.

"Dnešní schůzka bankovní rady ECB by mohla způsobit obrat v dosavadním pohybu eura, vzhledem k tomu, jak prudce měna v poslední době oslabila. Jak ale všichni ví, v Řecku se to tak rychle nespraví, takže výprodej eura těžko brzy skončí," myslí si ředitel devizových obchodů v bankovním ústavu Mizuho Corporate Bank Šuiči Kanehira.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2824 USD, když předtím spadlo až na 1,2789 USD. Euro tak prolomilo klíčovou hranici podpory a mohlo by teď klesnout až na 1,2550 USD. Na trhu je ale řada lidí, kteří očekávají, že ani tam se pád nezastaví a euro klesne až na 1,2330 USD, což je zároveň jeho dno z roku 2008.

Proti japonskému jenu euro zpevnilo také o 0,1 procenta a dostalo se na 120,38 JPY. Během středy ale dvě procenta ztratilo. Dolar k jenu nepatrně zpevnil na 93,86 JPY, britská libra vůči dolaru zpevnila o 0,1 procenta na 1,5114 USD. Dolarový index zůstal bez větších změn na 84,12 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK