Zisk Swiss Re ve čtvrtletí stoupl o 22 procent

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 6. května (ČTK) - Švýcarské zajišťovně Swiss Re Insurance Co. stoupl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 22 procent na 158 milionů USD (3,2 miliardy Kč). Růst překonal i odhady analytiků navzdory vysokým výplatám škod v souvislosti se živelními katastrofami. Druhá největší zajišťovna na světě to uvedla v dnešním prohlášení.

Analytici čekali zisk jen 78 milionů USD. Zajišťovna v prvním čtvrtletí vyplatila na škodách 720 milionů USD. Největší podíl na tom měly zemětřesení v Chile, bouře Xynthia v Evropě a záplavy v Austrálii. Swiss Re považuje za běžné, když ročně vyplatí na škodách jednu miliardu USD.

Vysoké výplaty škod způsobily, že poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, měřítko ziskovosti pojišťoven, u divize pojištění majetku a škod vyskočil na 109,4 procenta z loňských 90,2 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu, napsaly agentury AP a Reuters.

Zajišťovny na sebe přebírají část pojistných rizik pojišťoven, jsou tedy pojišťovnami pojišťoven. Umožňují tak rozložení rizik, díky kterému se může pojišťovnický systém vypořádat s velkými škodami.

Menší německé zajišťovně Hannover Re klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 31,2 procenta na 157,2 milionu eur (4,1 miliardy Kč). Důvodem byly výplaty škod. Větší konkurent Munich Re zveřejní výsledky hospodaření v pátek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK