ČD Cargo vozí o osm pct. více zboží, ztráta se snížila na 50 mil.

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Dceřiná společnost Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo zaznamenala v prvním čtvrtletí oživení poptávky po přepravě zboží. Ve srovnání s loňskem putovalo od ledna do března po kolejích o osm procent více nákladu a společnost snížila meziročně hrubou ztrátu z 311 milionů na 50 milionů Kč. ČTK to dnes sdělil mluvčí carga Zdeněk Větrovec.

Tržby z přepravy zboží za první čtvrtletí činily 2,9 miliardy korun, což je téměř o dvě procenta meziročně více. "Rozdílné tempo růstu přepraveného objemu zboží a růstu tržeb z přepravy je způsobeno odlišnou strukturou přepraveného zboží, jež ovlivňuje přepravní vzdálenost i jednotkovou cenu za přepravu," uvedl Větrovec.

Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) činil ve čtvrtletí 232 milionů korun. "Společnost ČD Cargo nadále hospodaří s dostatečně kladným cash flow," uvedl Větrovec. Rozdíl mezi kladným EBITDA a výslednou ztrátou je podle něj dán vysokou mírou odpisů.

Proti loňskému prvnímu čtvrtletí eviduje firma největší nárůst objemu u železa a strojírenských výrobků (o 50 procent), což Větrovec připisuje oživení hutní výroby. Rostou i přepravy černého uhlí a koksu (o 35 procent), materiálu a dílů pro automobilový průmysl (32 pct.) a dřeva a papíru (26 pct.). Naopak méně se vozí potravin a zemědělských produktů (- 37 pct.), hnědého uhlí (- 27 pct.) a chemikálií a kapalných paliv (- 12 pct.).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK