Tržby RWE Transgas loni klesly o šest procent, zisk mírně vzrostl

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Tržby společnosti RWE Transgas v České republice v loňském roce meziročně klesly o šest procent na 102,160 miliardy korun. Zisk po zdanění naopak stoupl o 4,3 procenta na 10,473 miliardy Kč. Firma o tom dnes informovala na tiskové konferenci.

Podle místopředsedy představenstva Dirka Simonse byly hlavními důvody vyššího čistého zisku v roce 2009 růst prodeje plynu do zahraničí a také zvládnutí rusko-ukrajinské plynové krize. Společnost také uspořila náklady díky konsolidaci skupiny RWE v Česku.

Výrazně se na loňském růstu zisku po zdanění RWE Transgas podepsalo příznivé hospodaření dceřiné společnosti RWE Gas Storage, uvedl Simons. RWE Gas Storage investovala v roce 2009 do rozšíření skladovací kapacity 736 milionů korun. "Plynová krize na Ukrajině ukázala, že skladování plynu je nezbytné, abychom byli spolehlivým dodavatelem plynu," řekl Simons.

RWE Transgas je největším dovozcem plynu do České republiky. V současnosti ovládá kolem 67 procent českého trhu s plynem.

Skupina RWE má v Česku více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností, mezi něž patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK