Obchodníci kvůli dotacím z EU pohrozili stížností do Bruselu

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Obchodníci a podnikatelé v cestovním ruchu kritizují ministerstvo průmyslu a obchodu za to, že znovu odmítlo jejich žádost, aby i oni mohli čerpat dotace z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) tvrdí, že jeho členové jsou diskriminováni a pohrozil kvůli tomu stížností k Evropské komisi. ČTK shání vyjádření MPO.

Prezident SOCR Zdeněk Juračka dnes ČTK sdělil, že podle nedávného vyjádření MPO mají být peníze z OPPI nadále určeny pouze pro zpracovatelský průmysl a navazující služby. S tím však SOCR nesouhlasí. "Zvláště za situace zdramatizované nejen doznívající hospodářskou krizí, ale zejména faktem, kdy tržní část terciárního sektoru má výrazný patnáctiprocentní až šestnáctiprocentní podíl na českém HDP a zaměstnanosti a je v současné době jednou z mála oblastí, která může napomoci absorbovat alespoň část z vysoké nezaměstnanosti," uvedl.

SOCR podle Juračky považuje rozhodnutí úředníků MPO za aroganci vůči všem podnikatelům, které svaz zastupuje. "Postoj MPO zároveň nutí SOCR ČR uvažovat o razantnějších krocích na podporu oprávněných požadavků svých členů včetně stížnosti k Evropské komisi do Bruselu, byť třeba jenom pro informaci, jelikož alokace jsou totiž určovány na národní úrovni," stojí v prohlášení SOCR.

Diskriminace malých a středních podnikatelů v oblasti obchodu a cestovního ruchu při čerpání dotací z evropských fondů podle SOCR trvá již sedm let. "Podle SOCR ČR jde o evidentní a bohužel trvalou diskriminaci druhého nejvýznamnějšího národohospodářského sektoru a o rezortní rozhodnutí, které má a může ovlivnit tvorbu HDP v letošním roce i v letech příštích," upozornil SOCR, podle kterého je postoj MPO v rozporu s prohlášením o podpoře drobného a středního podnikání v ČR a neodpovídá ani snaze vlády zefektivnit čerpání evropských fondů.

SOCR je druhý největší zaměstnavatelský a podnikatelský svaz v ČR. Zastupuje více než 6000 podnikatelských subjektů, které vytvářejí až 500.000 pracovních míst. SOCR sdružuje svazy, asociace, obchodní aliance, družstva a firmy podnikající v maloobchodě a velkoobchodě, gastronomických, ubytovacích a ostatních službách cestovního ruchu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK