Koruna ráno klesla, během dopoledne ztráty umazala

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Koruna začala dnešní obchodování dalším výrazným poklesem, během dopoledne ale ztráty umazala. Po 11:00 se vrátila pod 26 korun za euro a obchodovala se těsně pod touto hranicí na 25,99 Kč/EUR. K dolaru se pohybovala mírně nad středečním závěrem kolem 20,30 Kč za dolar, vyplývá z údajů Patria Online. Euro je nadále pod vlivem dluhové krize a na zhoršenou vnější situaci reaguje i koruna.

Euro dnes pokračovalo ve svém propadu a krátkodobě se dostalo až pod 1,28 USD/EUR. "Trhy nevěří záchrannému plánu pro Řecko - objevují se pochybnosti, zda je výše pomoci dostatečná a zda bude Řecko vůbec schopné dostát náročným podmínkám a závazkům. Úsporná opatření a z nich plynoucí nižší životní úroveň nejsou nikdy přijímána s nadšením," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dalším faktorem na pokles eura může být přísnější monetární politika Pekingu, dodal.

Euru by podle Vlka mohla pomoci páteční čísla z USA. Pokud dopadnou v souladu s očekáváním, mohlo by euro svůj pokles pozastavit nebo alespoň dočasně přerušit, míní.

Trh také čeká na výsledky dnešního zasedání ČNB k měnové politice. Analytici očekávají, že hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstane na jednom procentu. Případné úvahy o dalším poklesu sazeb podle nich zmizely s prohlubujícími se problémy v Řecku a oslabením koruny; hlasování rady by ale mělo být těsné. ČNB dnes zveřejní i novou makroekonomickou prognózu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK