Průmyslové zakázky v Německu v březnu stouply o pět procent

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. května (ČTK) - Zakázky průmyslových podniků v Německu v březnu vzrostly proti předchozímu měsíci o pět procent. Dostaly se tak na úroveň nejoptimističtějších očekávání analytiků. K růstu přispěly zakázky z domova i zahraničí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství. V únoru se objem zakázek nezměnil.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení zakázek jen o 1,2 procenta. Jejich odhady se přitom pohybovaly od poklesu o jedno procento po růst o pět procent.

"Jsou to velmi dobrá čísla. Ukazují, že průmyslové oživení pokračuje správnou rychlostí," komentoval údaje analytik Commerzbank Ralfph Solveen. Zatím však nechtěl říct, zda již Německo překonalo krizi. "Stále jsme pod předchozími úrovněmi. Ale ukazuje to, že oživení pokračuje i přes protivítr řecké krize," dodal. Upozornil však, že pokud by politici začali více šetřit, utlumilo by to hospodářskou aktivitu. Návratu k recesi se však neobává.

Domácí německé zakázky vyskočily o 5,4 procenta. Objem zahraničních stoupl o 4,7 procenta hlavně díky zakázkám z eurozóny. Zakázky na kapitálové zboží z eurozóny vzrostly o 16,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK