Senát asi podpoří účast obcí na povolování výherních zařízení

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Senát asi podpoří novelu, která od července obcím zajistí právo účasti obcí na povolovacím řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoloterijních terminálů. Téměř jednomyslně to dnes doporučil senátní výbor pro veřejnou správu. Učinil tak přes varování Petra Vrzáně z ministerstva financí, že novelu kvůli příliš brzkému termínu její účinnosti zneplatní Evropský soudní dvůr a Česko by se tím zároveň vystavilo sankcím.

"Tato norma je v současné době v notifikačním procesu podle směrnice Evropského parlamentu a Rady a po dobu tří měsíců, to znamená do 28. července letošního roku platí zákaz legislativních prací," uvedl zástupce ředitele odboru státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Vrzáň. Pokud novela nabude navrhované účinnosti 1. července, bude podle Vrzáně zcela jistě Evropským soudním dvorem zneplatněna kvůli nedodržení tříměsíční lhůty.

Nejčistším řešením by podle Vrzáně bylo posunout účinnost na říjen nebo začátek příštího roku. Jakákoliv úprava novely Senátem by ale v závěru funkčního období nynější sněmovny znamenala, že nová pravidla nebudou přijata, neboť poslanci by se k úpravám nestihli do voleb vyjádřit.

Předseda senátorů ČSSD Petr Vícha označil námitku za jeden z posledních pokusů, jak přijetí novely zabránit. Podotkl, že od ministra financí Eduarda Janoty ve sněmovně žádné námitky k účinnosti novely nezazněly. Vrzáň se bránil tím, že sněmovna měla původně rozhodovat o upraveném znění předlohy, které by nabylo účinnosti až od 1. ledna 2011. Tuto verzi ale poslanci odmítli kvůli tomu, že odnímala obcím jakoukoli možnost regulovat výherní přístroje na jejich území.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK