Merkelová a Sarkozy si kvůli Řecku posvítí na ratingové agentury

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. května (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy chtějí prosadit, aby se Evropská unie podrobněji podívala na přední ratingové agentury a jejich postoj k řecké krizi. Oba politici ve společném dopise prezidentovi EU napsali, že je třeba zjistit, zda agentury krizi ještě nezhoršily.

"Rozhodnutí jedné z ratingových agentur snížit hodnocení Řecka dřív, než byl přijat záchranný program a byl znám objem navrhované pomoci, nás vede k tomu, abychom zvážili úlohu ratingových agentur v šíření krizí," píše se v dopise.

Politici tak připomněli postup mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která minulý týden srazila rating Řecka hned o tři stupně, čímž ho posunula do spekulativního pásma. Finanční trhy v tu chvíli zasáhla panika a začaly řecká aktiva rozprodávat. Řecku pak výrazně vzrostly i náklady na obsluhu dluhu.

Ratingové agentury nejsou pod palbou kritiky poprvé, kvůli Řecku už na ně ukázalo prstem víc politiků. Agentury ale oponují, že musejí investory varovat před nepříznivým vývojem a ukázat skutečný stav věcí.

Merkelová a Sarkozy navrhují sektor poskytování ratingových známek pořádně prověřit. Důraz je podle nich třeba klást na to, aby existovala v sektoru účinná konkurence. Hlavní ratingové agentury jsou nyní tři, vedle Standard & Poor's ještě Moody's Investors Service a Fitch Ratings.

Před pár lety byly ratingové agentury pod palbou kritiky z opačného důvodu. Tehdy jim bylo kladeno za vinu, že dostatečně rychle nereagují na změny, takže u řady akcií nebo dluhopisů zachovávají nákupní doporučení, i když ceny těchto aktiv výrazně klesly a byly i dobře známé důvody, proč se tak děje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK