ČNB ponechala odhad letošního růstu ekonomiky na 1,4 procenta

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Česká národní banka ponechala ve své nové prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 1,4 procenta. Pro příští rok odhad růstu hrubého domácího produktu zhoršila na 1,8 procenta z předchozích 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Podle odhadů ministerstva financí čeká letos ekonomiku růst o 1,5 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Podle Evropské komise tuzemská ekonomika letos poroste o 1,6 procenta a příští rok o 2,4 procenta. Analytici letos očekávají zvýšení výkonu ekonomiky mezi jedním až dvěma procenty.

Výraznějšímu růstu ekonomiky bude podle Tůmy v letošním roce bránit dočasné ochlazení domácí spotřeby a zahraniční poptávky. "V roce 2011 oba vlivy odezní a růst HDP začne zrychlovat," uvedl Tůma. Růst ekonomiky z první poloviny letošního roku podle Tůmy dočasně zpomalí. "Ten faktor, který to přibrzdí, je spotřeba domácností a její pokles, což souvisí se situací na trhu práce," dodal.

Nová prognóza počítá podle Tůmy nejprve s mírným poklesem tržních úrokových sazeb, následně by měly sazby zůstat stabilní a od roku 2011 postupně růst.

Celková inflace se bude podle ČNB v průběhu letošního roku postupně zvyšovat až mírně nad dvouprocentní inflační cíl. Důvodem je zvýšení nepřímých daní na počátku letošního roku. V roce 2011 by měla inflace klesnout pod inflační cíl ČNB. Ve druhém i třetím čtvrtletí roku 2011 by tak měla být inflace na 1,8 procenta.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit nový odhadovaný vývoj, jsou podle Tůmy celkově vyrovnaná. Ve prospěch růstu cen by mohl působit vývoj kurzu koruny, proti růstu cen pak nízká zahraniční poptávka po českém zboží. Nejistota pak plyne podle Tůmy i z aktuálního vývoje na finančních trzích v souvislosti s rozpočtovou situací.

Průměrný kurz koruny letos ČNB očekává na 25,30 Kč/EUR a příští rok posílení na 24,90 Kč/EUR. Oproti minulé prognóze tak ČNB očekává kurz koruny silnější. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK