PSA Peugeot Citroën vytvoří nový společný podnik v Číně

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. května (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se dohodla na vytvoření společného výrobního podniku s čínskou firmou Changan Automobile Group. Oznámily to dnes firmy ve společném prohlášení. PSA tak hodlá urychlit svou expanzi na rychle rostoucím čínském trhu.

Automobilky již podepsaly předběžnou dohodu, nadále však jednají o podrobnostech spolupráce. Společný podnik by měl vyrábět osobní a lehké nákladní automobily šetrné k životnímu prostředí.

PSA již provozuje společný podnik s čínskou automobilkou Dongfeng Motor Group. Firma nicméně na čínském trhu výrazně zaostává za konkurenty General Motors a Volkswagen, napsala agentura Reuters.

PSA chce v letošním roce zvýšit prodej v Číně na 350.000 vozů z loňských 270.000 vozů. Její podíl na čínském trhu zatím činí pouze 3,3 procenta. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích.

Celkový prodej motorových vozidel v Číně se loni zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Klíčovou roli v rychlém růstu čínského trhu nyní hrají vládní opatření na podporu poptávky. Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod vyrábí vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

pmh vj

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK