Oděvní firmy z Prostějovska nečekají, že si útlumem OP polepší

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 6. května (ČTK) - Výrobci oděvů z Prostějovska neočekávají, že by se v souvislosti s omezením výroby v Oděvním podniku zlepšilo jejich postavení na trhu. Podle odborníků naopak zřejmě budou muset několik měsíců čelit tlaku na snížení cen kvůli očekávanému výprodeji zboží OP. Podnik je od pondělí v konkurzu. Na konci dubna propustil v Prostějově a Jeseníku zhruba 600 lidí, nyní jich zaměstnává asi 900.

"V blízké budoucnosti pro nás snížení výroby OP určitě nebude znamenat zlepšení naší pozice na trhu, uvidí se až tak za půl roku. Nyní budeme mít naopak problém s tím, že OP bude vyprodávat zásoby a zřejmě srazí ceny dolů," řekl dnes ČTK jednatel a spolumajitel společnosti Koutný Pavel Koutný.

Firma Koutný se zabývá výrobou pánské konfekce a profesního oblečení pro úřady a instituce státní správy. Do jejího výrobního portfolia patří i výroba oblečení na míru. Společnost má roční obrat asi 140 až 150 milionů korun a zaměstnává zhruba 100 lidí. "Nové zaměstnance nyní určitě nebudeme přijímat," uvedl spolumajitel firmy.

Výrazné navýšení podílu na trhu s oděvy si neslibuje od situace v OP ani Tomáš Ševčík z firmy Ševčík, která se od roku 1999 soustřeďuje na výrobu pánské konfekce pod vlastní obchodní značkou. Konfekci si nechává šít u externích dodavatelů z Česka a Slovenska. "Momentálně nás pád OP může spíše trochu poškodit, protože zřejmě budou následovat výprodeje, které budou tlačit na cenu," řekl ČTK Ševčík.

Tlak na ceny v souvislosti s očekávaným výprodejem oblečení OP očekává také prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Josef Novák. "Výprodej OP bude trh vstřebávat řádově několik měsíců. Ani potom ale uvolněný prostor na trhu nebude velký, protože je na něm hodně subjektů včetně zahraničních řetězců. OP navíc v poslední době ztrácel a vyklízel pozice," uvedl Novák.

OP nyní zaměstnává asi 900 lidí. Podle předsedkyně podnikového výboru odborového svazu Heleny Vyroubalové pracují v jednom objektu. V provozu je v něm jedna dílna a dále výroba na míru. Zakázky by měli mít pracovníci zajištěné na květen.

OP je od pondělí v konkurzu. V březnu sice soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Firma dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. Podle soudce Jana Kozáka, který rozhodl o vyhlášení konkurzu, však nadále existuje šance na to, aby výroba v OP, byť v omezené míře, zůstala zachována.

Prostějovská firma zaměstnávala v dobách, kdy provozovala své pobočné závody, téměř 10.000 lidí. Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až 5000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK