Cena ropy klesla kvůli Řecku až k 78 dolarům za barel

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. května (ČTK) - Světové ceny dnes dál klesaly a americká ropa se propadla až na více než dvouměsíční minimum k 78 dolarům za barel. Ropný trh je pod tlakem rizika šíření řecké dluhové krize na další země eurozóny a ceny ropy sráží rovněž růst dolarového kurzu vůči euru.

Americká lehká ropa WTI sestoupila během dne až na 78,24 dolaru za barel, nejníže od 1. března. Před 16. hodinou SELČ ztrácela asi 60 centů a byla kolem 79,35 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o 40 centů na 82,20 USD.

Nákaza dalších zemí eura řeckou krizí by oslabila celou evropskou ekonomiku, což vede investory k obavám o vyhlídky globální poptávky po energii. Kvůli krizi dnes euro kleslo na nové 14měsíční minimum k dolaru. Silný dolar má tendenci ropu oslabovat, protože zdražuje nákupy ropy investorům, kteří kupují za jiné měny.

Cena WTI klesla ve středu o další více než tři procenta a poprvé po šesti týdnech se ocitla pod hranicí 80 dolarů za barel. Přispěly k tomu údaje amerického ministerstva energetiky, podle nichž se zásoby ropy minulý týden v USA zvýšily o 2,8 milionu barelů, zatímco na trhu se čekal růst o 1,1 milionu barelů. Statistika rovněž ukázala, že zásoby v klíčovém distribučním centru Cushing ve státě Oklahoma vystoupily na nový rekord.

Ještě v pondělí ropa zpevňovala a WTI se vyšplhala až na 19měsíční maximum 87,15 USD. Od té doby se však její cena snížila už o zhruba devět procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 15:50 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 82,19 82,61 New York - Nymex WTI červen 79,34 79,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK