Pražská burza dál ztrácela, index PX oslabil o 1,22 procenta

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Pražská burza se dnes po dopoledním růstu vrátila k poklesu z předchozích dnů, v závěru hlavní index PX oslabil o 1,22 procenta na 1180,2 bodu. Jeho sestup sice zpomalil, v červených číslech ale byla většina předních titulů. Vyplývá to z údajů pražské burzy. Na evropských akciových trzích se situace po dvou dnech silných ztrát uklidnila.

Akcie energetické společnosti ČEZ, dnes nejvíce obchodovaného titulu, oslabily o 0,59 procenta na 890,20 Kč. Ztrácely také obě banky, cenné papíry Erste Bank odepsaly 2,9 procenta na 770 Kč, akcie Komerční banky oslabily o 2,55 procenta na 3557 Kč. Nejztrátovějším titulem v Praze byla mediální společnost CME, jejíž cenné papíry klesly o 4,51 procenta na 551 Kč.

Nejvíc se naopak dařilo prodejci ojetých aut AAA Auto, jehož akcie si v závěru připsaly 3,06 procenta na 17,54 Kč, tabáková společnost Philip Morris zpevnila o rovná tři procenta na 8343 Kč a cenné papíry těžební NWR získaly 2,66 procenta na 250,50 Kč.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky není jasné, zda je zklidnění na evropských burzách koncem paniky, nebo si trhy pouze vybírají oddechový čas před novým kolem výprodejů. Evropské indexy dnes kolísaly mezi zisky a ztrátami podle toho, zda investoři reagovali na dobré výsledky firem, nebo na neustávající spekulace o řeckém státním bankrotu, uvedl. "V rámci panevropského indexu DJ Stoxx600 nadále ztrácejí zejména banky, naopak část ztrát mažou těžební a průmyslové tituly," dodal.

Na trhu dluhopisů se dnes zvýšily úroky řeckých, španělských, portugalských a italských vládních obligací. Cena dluhopisů přitom začíná růst i České republice, řekl serveru Euro.cz ministr financí Eduard Janota.

"Vidíme nový trend. Zatímco ještě před třemi týdny nás stály patnáctileté bondy 4,6 procenta, nyní dosahují hodnoty pěti procent. Trend je jasně růstový," uvedl Janota. Nedůvěra investorů a přetlak poptávky po financování státních dluhů tak podle něj vede k tomu, že Česku se financování dluhu prodraží.

Česká republika tak doplácí na řeckou krizi veřejných financí, doplnil Janota. Stát nemusí nakupovat dluhopisy za každou cenu a může počkat, až se situace uklidní a cena opět klesne. Jenže vzhledem k vývoji kolem Řecka a dalších států je podle ministra pravděpodobné, že nervozita na trzích naopak dále poroste a cena dluhové služby se bude i pro Česko dále zvyšovat.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK