Euro kleslo na nové 14měsíční minimum kvůli Řecku

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. května (ČTK) - Euro se dnes propadlo na nové 14měsíční minimum vůči dolaru poté, co Evropská centrální banka nenavrhla žádná dodatečná opatření na zmírnění dluhové krize v Řecku. Investoři se obávají, že krize by se mohla rozšířit i do některých dalších evropských zemí.

Kolem 16:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2736 USD. Předtím se propadlo až na 1,2690 USD, tedy na nejnižší úroveň od loňského března. Vůči švýcarskému franku euro kleslo o 1,7 procenta na historické minimum pod 1,41 CHF, napsala agentura Reuters.

Evropská centrální banka dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. Její šéf Jean-Claude Trichet rovněž uvedl, že banka neuvažovala o nákupech vládních dluhopisů, jež by mohly zmírnit řeckou dluhovou krizi a zabránit jejímu přenosu na další země eurozóny.

"Mnozí očekávají, že Portugalsko a možná Španělsko budou následovat Řecko a budou potřebovat pomoc od Evropské unie," uvedl analytik John Doyle ze společnosti Tempus Consulting. "Trichet byl ve svých výrocích velmi opatrný. Nenavrhl zatím žádná dodatečná opatření pro boj s dopady řecké dluhové krize," upozornil Mike Malpede z firmy Easy Forex.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK