Jeseník dostane 3 mil. Kč na přeškolení bývalých zaměstnanců OP

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeseník 6. května (ČTK) - Jesenický úřad práce asi získá třímilionovou dotaci na přeškolení bývalých zaměstnanců prostějovského Oděvního podniku (OP). Vyplývá to z dnešního jednání zástupců ministerstva práce a sociálních věcí a vedení úřadu práce. ČTK to řekl ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna. OP propustil na konci dubna v Jeseníků asi 290 lidí. Jesenicko je okresem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi.

Podle Viterny je počet volných míst v regionu výrazně omezený, nabídka práce pro šičky či švadleny je téměř nulová. O dotaci úřad požádal ministerstvo proto, že nemá dostatek zdrojů na jejich přeškolení.

"Peníze bychom měli získat z Evropského sociálního fondu. Využijeme je na programy poradenství, psychologie, sebeprezentace či finanční a ekonomické gramotnosti určené pro bývalé pracovníky OP. Rozjet by se programy měly do měsíce," uvedl Viterna. Na Jesenicku dosahovala na konci března míra nezaměstnanosti 18,8 procenta.

Školící programy připravuje pro bývalé zaměstnance OP i Úřad práce Prostějov, kde OP propustil asi 300 lidí. Ředitel prostějovského úřadu práce Vojtěch Pospíšil, který se dnešního jednání se zástupci ministerstva rovněž zúčastnil, ČTK řekl, že úřad v Prostějově zatím peníze na programy pro bývalé zaměstnance OP má.

"Pro ty, kteří se budou chtít naučit něco nového, připravíme kurzy například na profese prodavaček. Ostatní se budeme snažit uplatnit v jejich původních profesích nebo jim budeme nabízet místa v úklidových službách," uvedl. Na Prostějovsku nyní dosahuje podle něj nezaměstnanost asi 10,1 až 10,2 procenta.

OP nyní zaměstnává asi 900 lidí. Podle předsedkyně odborového svazu OP Heleny Vyroubalové pracují v jednom objektu v Prostějově. V provozu je v něm jedna dílna a dále výroba měřenek (výroba na míru). Zakázky by měli mít pracovníci zajištěné na květen.

OP je od pondělí v konkurzu. V březnu sice soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Firma dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. Podle soudce Jana Kozáka, který rozhodl o vyhlášení konkurzu, však nadále existuje šance na to, aby výroba v OP, byť v omezené míře, zůstala zachována.

Prostějovská firma zaměstnávala v dobách, kdy provozovala své pobočné závody, téměř 10.000 lidí. Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až 5000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK