Americké akcie dopoledne opět oslabily kvůli Řecku

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne opět oslabily kvůli přetrvávajícím obavám, že řecká dluhová krize by se mohla rozšířit i do některých dalších evropských zemí. K poklesu přispěly rovněž neuspokojivé údaje o dubnových tržbách některých amerických maloobchodních společností.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,8 procenta na zhruba 10.785 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,9 procenta na 1155 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o procento na 2379 bodů.

Evropská centrální banka po svém dnešním zasedání nenavrhla žádná dodatečná opatření na zmírnění dluhové krize v Řecku. "Vzhledem k hroutícímu se euru chtěli investoři vidět nějaký druh obranných kroků ECB," upozornil analytik Peter Cardillo ze společnosti Avalon Partners.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet uvedl, že banka neuvažovala o nákupech vládních dluhopisů, jež by mohly zmírnit řeckou dluhovou krizi a zabránit jejímu přenosu na další země eurozóny. Trichet nenaznačil ani jiná opatření, jimiž by ECB mohla zmírnit krizi eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK