Americké akcie ztratily kvůli Řecku nejvíce od loňského dubna

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Americké akcie zažily dnes chvilkovou paniku, která připomněla nejhorší dny z podzimu 2008, kdy vrcholila finanční krize. Po propadu o zhruba devět procent nakonec jejich hlavní index zmírnil ztrátu na zhruba tři procenta, i tak to ale bylo nejvíce od loňského dubna. Obavy z přenosu řecké dluhové krize do dalších zemí eurozóny vyvolaly těžké výprodeje, které zřejmě ještě znásobilo počítačové obchodování a obchodní chyba u jedné velké firmy.

Dow Jonesův index ztratil v jednu chvíli téměř 1000 bodů, tedy 9,2 procenta, velkou část ztrát však rychle smazal. Vlna výprodeje akcií dolehla i na ostatní trhy a kurz eura se k dolaru propadl až o dvě procenta k úrovni 1,25 USD.

Dow Jonesův index končil obchodování ztrátou 3,2 procenta na 10.520,32 bodu, přičemž v jednu chvíli ztrácel až 998,5 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 3,24 procenta a index trhu Nasdaq se propadl o 3,44 procenta na 2319,64 bodu.

Investoři se obávají, že řecká dluhová krize by se mohla rozšířit i do některých dalších evropských zemí a ohrozit oživení světové ekonomiky. Evropská centrální banka po svém dnešním zasedání nenavrhla žádná dodatečná opatření na zmírnění dluhové krize v Řecku.

K panickým výprodejům přispělo televizní sledování násilných protestů proti vládním úsporným opatřením v Aténách a obavy z toho, že německý parlament v pátek neschválí příspěvek Německa k mezinárodní finanční pomoci Řecku. "Trh si nyní uvědomuje, že Řecko si projde příštími roky hlubokou krizí. Evropa je náš velký obchodní partner a tento vývoj ohrožuje celý globální růst," řekl agentuře AP analytik Peter Boockvar z firmy Miller Tabak.

Neobvykle prudký propad a následný rychlý návrat ve druhé polovině obchodování však byl zřejmě způsoben obchodní chybou u jednoho velkého obchodníka, uvedla televize CNBC. Jiné zdroje uvádějí, že jeden z obchodníků se zmýlil v řádu a místo milionu akcií zadal k prodeji bilion. Nasdaq spolupracuje s ostatními trhy ve vyšetřování této epizody, která se udála mezi druhou a třetí hodinou odpolední newyorského času (20.-21. hodinou SELČ), uvedla CNBC.

Euro v obavách z řecké nákazy všeobecně padalo a pod vlivem výprodeje akcií propad ještě zrychlilo. Vůči jenu ztratilo téměř šest procent, nejvíce od října 2008, a k dolaru oslabilo až o dvě procenta. Dolar získával na všechny měny kromě jenu, který je nyní považován za nejbezpečnější měnu.

Euro už v v úterý kvůli Řecku kleslo poprvé za více než rok pod 1,30 dolaru a během dneška klesalo na nová 14měsíční minima. Jeho pokles se začal prohlubovat, když Evropská centrální banka popřela, že by diskutovala o nějakých dodatečných opatřeních ke zmírnění dluhové krize.

"To, co jsme tu v posledních hodinách zažívali, byl naprostý kapitulační výprodej," řekl agentuře Reuters hlavní analytik firmy Forex.com Brian Dolan. "Strach o státní dluhy v Evropě vyvolal úplnou paniku," dodal.

Euro k dolaru spadlo až na 1,2523 USD a později se usadilo kolem 1,2620 USD s denní ztrátou 1,5 procenta. Vůči jenu kleslo o 5,7 procenta na 113,65 JPY a předtím sestoupilo až na 110,65 JPY. Ke švýcarskému franku evropská měna klesla na nové rekordní minimum 1,4004 CHF a ztratila 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK