Výrobce autodílů Brose v Trutnově propustí 290 lidí

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Trutnov 10. května (ČTK) - Německý výrobce autodílů Brose oznámil trutnovskému úřadu práce propuštění asi 290 lidí ze své továrny v Trutnově. Lidé by měli odejít postupně ve druhé polovině letošního roku a začátkem roku 2011. ČTK to dnes řekl ředitel úřadu práce Petr Masopust. Oznámením úřadu Brose navázala na své únorové prohlášení, že trutnovský závod uzavře a výrobu elektromotorů a ventilátorů pro vytápění a klimatizace přesune do továren v Kopřivnici na Moravě a v německém Würzburgu.

Podle Masopusta by konec výroby v továrně Brose nemusel mít výrazný dopad na nezaměstnanost v okrese. "Existuje naděje, že by lidé z Brose mohli najít uplatnění u jiných zaměstnavatelů, ať už stávajících či budoucích," řekl s tím, že v dohledné době by na Trutnovsko mohli přijít noví investoři.

V dubnu činila míra nezaměstnanosti na Trutnovsku 9,1 procenta a byla tak o desetinu procentního bodu pod celostátním průměrem. Počet volných míst v dubnu v okrese vzrostl o pětinu na 392 míst, práci hledalo asi 5900 lidí.

"Sloučením výrobních kapacit v Kopřivnici a ve Würzburgu podnik reaguje na celosvětový konjunkturální pokles v automobilovém průmyslu," uvedla firma Brose v prohlášení. Krize má údajně v rámci skupiny největší dopad právě na divizi motorů.

Firma Brose ještě před více než rokem uvažovala o stavbě vlastní haly v nově budované průmyslové zóně Krkonošská. Loni v létě ale od záměru upustila. Plány změnila poté, co se jí podařilo prodloužit pronájem v hale u firmy Continental v průmyslové zóně Volanovská.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK