Františkovy Lázně přitvrdily a zakázaly ve městě i videoterminály

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Františkovy Lázně (Chebsko) 11. května (ČTK) - Město Františkovy Lázně zpřísnily vyhlášku o výherních automatech. Zatímco na konci loňského roku zakázalo město provozování klasických výherních hracích automatů, jejichž provozování obec může zakázat, nová vyhláška zakazuje až na jednu výjimku i videoterminály, které povoluje jen ministerstvo financí a obce na jejich povolování dosud neměly vliv. Starosta Ivo Mlátilík očekává, že se bude s ministerstvem vnitra o platnost vyhlášky i soudit, řekl dnes ČTK. Vyjádření ministerstva vnitra ČTK zjišťuje.

"Nelíbí se to samozřejmě nikomu, ani provozovatelům, ani ministerstvu. Vycházíme ale ze zákona o obcích, podle kterého si města a obce mohou regulovat činnosti, které ohrožují veřejný pořádek," uvedl Mlátilík. Město proto použilo podobnou vyhlášku o zákazu prostituce a stejným způsobem zakázalo i provozování "loterie nebo jiné podobné hry pomocí technických zařízeních" povolené podle zákona o loteriích.

Podkladem pro to, že ministerstvem povolované videoterminály, o které hlavně jde, mají dopad na veřejný pořádek, jsou podle Mlátilíka zprávy policie a městských strážníků. "Dokud tady nebyly herny, tak se neloupilo, nemizely poklopy z kanálů, nevraždilo se. Poslední vražda, která se tu stala, byla v herně," uvedl Mlátilík.

Radnice je přitom připravena svést o vyhlášku i právní boj. "Očekávám, že se ministerstvu vnitra nebude líbit a pozastaví ji. Pak nás může žalovat a to je to, co chceme - aby se tím zabýval soud," uvedl starosta lázeňského města.

Protože ale vyhlášku zatím ministerstvo nepozastavilo, v praxi platí. "Část provozovatelů videoterminály vypnula a hrozí, že se s námi budou soudit. Těm, kteří je nevypnou, udělíme pokutu 100.000 korun v prvním případě, pak 150.000 korun a třeba i 200.000 korun," pohrozil Mlátilík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK