Jak dlouho trvá založení podniku

13.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Každý, kdo někdy zakládal společnost pro své podnikání, ví, jaký to byl namáhavý a komplikovaný proces. Některým vládám se v minulosti podařilo učinit několik kroků ke zjednodušení tohoto procesu, ale vždy se jednalo spíše jen o dílčí, nikoliv zásadní kroky.

Úlevy pocítili zejména malí živnostníci, tj. ten nejnižší podnikatelský stav. Na ty ostatní jakoby se prozatím zcela zapomnělo.

Společnost Scott & Weber, která působí v oboru zakládání a prodeje nových společností, provedla tento rok průzkum zaměřený na zjištění časových rozdílů mezi založením společnosti vlastními silami a koupí již hotové nově založené společnosti (někdy také označované jako ready-made nebo SPV).

Výsledky provedeného průzkumu ukazují na velký časový rozdíl mezi oběma způsoby pořízení společnosti. V prvním případě, kdy se člověk rozhodne založit společnost vlastními silami, musí počítat s minimálně 25 pracovními dny od doby sepsání zakladatelské listiny po zapsání společnosti do obchodního rejstříku. V případě druhém je při koupi nově založené společnosti od prodejce takovýchto firem potřeba jen asi 1 hodina nutná k podpisu dokumentů. Vše ostatní totiž předtím i poté zajišťuje pro klienta daný prodejce společností.

„Pro začínající podnikatele, kteří nemají příliš aktivit ani příjmů, je varianta založení společnosti vlastními silami na první pohled určitě cenově zajímavější, protože jejich čas nemá tak velkou cenu. Komplikací ovšem bývá nízké právní povědomí těchto lidí o zakládání společností. To obvykle vede k dalšímu prodlužování doby pro založení společnosti a utrácení jejich dalšího času“, říká Evžen Lukeš ze Scott & Weber.

Z provedeného průzkumu lze vyčíst, že koupí nově založené společnosti může podnikatel začít s podnikáním až 600x rychleji oproti založení vlastními silami.

„Tento velký rozdíl si již uvědomili především úspěšní podnikatelé či manažeři, tzn. lidé s drahým osobním časem. Ztráta jejich času v tomto rozsahu představuje skutečně velké peníze. Proto tato skupina lidí jednoznačně upřednostňuje koupi nově založené společnosti před založením vlastními silami“, dodává Lukeš.

V uvedeném průzkumu navíc nejsou vůbec zohledněny tzv. časové prodlevy mezi jednotlivými kroky zakládání společnosti, vzhledem k tomu, že se jedná o proměnlivou veličinu. Tyto časové prodlevy obvykle vznikají tím, že se jednotlivé kroky zakládání společnosti realizují pokaždé na jiném úřadu. Celé řízení se protahuje o různá odmítnutí úřadů nejčastěji ze strany obchodního rejstříku. Dále pak vznikají nedostatkem času podnikatelů nebo nutností objednání vybraných úkonů např. u notáře, kde jsou běžné čekací lhůty 3-7 dnů. Kvůli takovýmto časovým prodlevám se může celková doba založení společnosti vyšplhat na dvoj- až trojnásobek doby uvedené v průzkumu, tzn. na 50-75 pracovních dnů čili 2-3 měsíce!

Je velmi pravděpodobné, že u vytížených podnikatelů může být ztráta času přepočtena na peníze v těchto případech skutečně mnohem vyšší než případná úspora peněz při založení vlastními silami. Každopádně najdou se i ti, jež si mohou dovolit komfort chození po úřadech. Každý by měl proto pečlivě zvážit, která z variant se mu více vyplatí.

V tabulce jsou uvedeny výsledky průzkumu, tj. porovnání doby potřebné pro založení společnosti samostatně a doby potřebné ke koupi nové (předzaložené) společnosti:

Pol. (hlavní položky) / počet hodin Vlastními silami Nově založená firma
Příprava dokumentace, založení, notářský zápis 4 -
Vidimace, výpisy z rejstříků a evidencí 2 -
Sepsání a podání návrhu na živnost. úřad 1 -
Usnesení živnostenského úřadu 120 -
Sepsání a podání návrhu na obchod. rejstřík 1 -
Usnesení obchod. soudu 120 -
Nabytí platnosti usnesení 360 -
Koupě společnosti - 1
Doba strávená s pořízením firmy (celkem hodin) 588 1
Přepočet na dny 24,5 0,04

Autor pracuje pro společnost Scott&Weber.

Autor článku

Petr Mála  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT