Data o HDP podle analytiků ukazují na trvalé oživení ekonomiky

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Dnešní údaje o růstu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o 1,2 procenta meziročně podle analytiků oslovených ČTK ukazují na postupné a trvalé oživení tuzemské ekonomiky v průběhu celého letošního roku. Oživení bude ovšem pozvolné a za celý rok by růst HDP neměl podle většiny odhadů překonat dvouprocentní hranici.

"Zatím vše nasvědčuje tomu, že česká ekonomika letos vybředne z recese. Oživení ale bude pozvolné - žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držíme prognózu růstu ekonomiky okolo jednoho procenta," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

I podle analytičky České spořitelny Jany Krajčové data potvrzují postupné oživování ekonomiky. "To by mělo výrazněji pokračovat ve druhém kvartálu, kdy již lze čekat i solidnější výkon stavebnictví," dodala.

Oživění tuzemské ekonomiky přitom podle Horské zaostává za Slovenskem i Německem. "Ze sousedních států je na tom hůř jen Maďarsko, které rostlo meziročně jen o 0,1 procenta. Polsko by si mělo v prvním čtvrtletí 2010 podle odhadů trhu polepšit o 3,1 procenta meziročně," uvedla. HDP Slovenska stoupl meziročně o 4,6 procenta, Německa o 1,7 procenta.

Tuzemská ekonomika je tak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška patrně ve svém cyklu mírně zpožděná za Německem. "Z růstu za první čtvrtletí v obou zemích ukrojil nemalý díl vliv počasí, což slibuje pravděpodobnou akceleraci ve druhém," uvedl.

S využitím ostatních ekonomických údajů je možné se podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka domnívat, že růst ekonomiky nyní podporuje zahraniční obchod a tvorba zásob, což je prý pro tuto fázi hospodářského cyklu typické. Naopak spotřeba domácností zůstává příliš slabá a HDP nadále brzdí. "Zklamáním je vývoj české ekonomiky v porovnání s ostatními středoevropskými zeměmi. Nicméně výkon české ekonomiky byl zcela srovnatelný s Německem," uvedl.

Analytici zároveň dnes upozornili, že údaje se mohou být poměrně výrazně revidovány. ČSÚ totiž dnes upozornil, že údaje z administrativních zdrojů, zejména z podkladů ministerstva financí, byly tentokrát k dispozici ve velmi omezeném rozsahu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK