V nové plzeňské rezidenční čtvrti Nová Valcha vznikne 480 bytů

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 12. května (ČTK) - V Plzni startuje výstavba rezidenční čtvrti Nová Valcha, největší bytové zóny od vybudování sídliště Sylván. Investor, pražský V Invest, zahájí stavbu prvních 105 za 480 bytů, v září. První etapa, která zahrnuje také budování infrastruktury zóny, přijde na půl miliardy korun. Území o ploše 30 hektarů bude mít zastavěno 18 hektarů, zbytek bude zeleň. Developer, který vkládá 30 procent nákladů, má smlouvy s téměř 30 procenty klientů. V červnu uzavře úvěrovou smlouvu s bankou, vybírá mezi čtyřmi. ČTK to řekl ředitel V Investu Jaroslav Vondřička.

Investor, který už má od září stavební povolení, chtěl původně vybudovat 1350 bytů, ale kvůli krizi na realitním trhu projekt i domy na stejně velkém území výrazně přepracoval, ale zachoval vysoký standard. "Jejich ceny jsou dnes na velmi přijatelné úrovni roku 2006, odkdy začal velký růst. Níže už se jít nedá, ceny budou stoupat," uvedla ředitelka největší plzeňské realitní kanceláře Pubec Michaela Džupinová. Atriové, bytové a dvoupodlažní solitérní domky se dají na Nové Valše pořídit za 3,2 milionu korun. Přitom aktuální akceptovatelná cena v regionu je podle průzkumu realitní kanceláře 3,5 milionu Kč.

První etapa skončí do dvou let. Celý projekt, který buduje plzeňská stavební firma Berger Bohemia, má trvat nejdéle osm let, rychlost se bude odvíjet od poptávky klientů. Developer už otevřel prodejní kancelář ve vzorovém bytě přímo na Valše, kde je k vidění trojrozměrný model lokality o velikosti 1,5 krát 1,5 metru.

Podle ředitelky městského útvaru koncepce a rozvoje Ireny Vostracké jde o jednu z nejzajímavějších lokalit v Plzni. Je na jihu města u přehrady České údolí a bude mít zatím největší podíl zeleně v Plzni. "Nezaměřujeme se na žádnou věkovou skupinu, ale na aktivní lidi, kteří umějí využít volný čas," dodal obchodní šéf Petr Tomášek.

Nová čtvrť bude napojena na novou linku MHD. Bude mít vlastní tělocvičnu a hřiště poblíž areálu Sokola. V zóně vznikne mateřská škola, penzion pro seniory a stezka pro kola. "Do outdoorových aktivit a haly dáme 15 milionů korun," uvedl Vondřička. Město už má územní rozhodnutí na novou silnici mezi Valchou a průmyslovou zónou Borská pole. Nová Valcha nemá být odříznuté satelitní městečko, ale bude spojená s domky "staré" Valchy. První etapa zahrnuje 66 bytů v bytových domech, 12 atriových a 28 samostatně stojících rodinných domů. Firma po průzkumu u klientů vyškrtla řadové a dražší solitérní 2,5podlažní rodinné domky s prostorem pro podnikání.

Více než rok trvající krize zastavila v Plzni větší bytové projekty. Podle Vondřičky už je od dubna cítit oživení. Banky dnes jdou do podobných projektů jdou jen v případě, když podíl investora je minimálně 30 procent a když má developer zajištěno 30 procent klientských smluv. V Investu dnes chybí do této hranice 12 smluv. "Bytová výstavba se trochu zastavila, ale ne dramaticky. Spíše je to o nabídce a poptávce, tedy o potřebě skutečného bydlení a nekupují se byty na spekulaci," řekla Vostracká. Problémy jsou mnohem více v klientech než v záměrech.

V Plzni a okolí je podle Džupinové řada projektů ve fázi územního nebo stavebního povolení, ale jsou pozastavené. Jakmile se zahájí výstavba, tak na ně klienti reagují mnohem lépe.

V Invest prodal za 19 let přes 1000 bytů. Podobný projekt jako v Plzni se 160 byty dokončil loni v Uhříněvsi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK