Neocity Group plánuje v Modřanech další byty, projekt se zpožďuje

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Izraelská developerská firma Neocity Group připravuje v Praze-Modřanech další fázi výstavby svého projektu NeoRiviera, který zahrnuje 430 bytů. ČTK to dnes zjistila z dokumentů předložených firmou k posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Neocity Group ale dosud stavbu nezahájila ani u předchozích etap. Stavba první fáze měla původně začít už v roce 2006.

"NeoRiviera je velký projekt. Nepřetržitě pracujeme s architekty na povoleních pro jednotlivé fáze," řekla ČTK finanční ředitelka Neocity Group Marta Pražáková.

Kromě toho, že se zatím v Modřanech nestaví, se dosud z prvních fází projektu neprodávají ani byty. Na webu projektu je již několik let jen informace "Fáze A a B již brzy". "Zahájení prodeje bytů první fáze bude záviset od situace na trhu," uvedla dnes finanční šéfka Neocity Group.

V aktuálních dokumentech předpokládá developer zahájení výstavby fáze F ve třetím čtvrtletí 2012, dokončení v prosinci 2017. Hrubá podlažní plocha bytových domů této fáze má činit 38.743 metrů čtverečních. Součástí záměru je i kancelářská budova s hrubou podlažní plochou 2833 čtverečních metrů.

Firma v roce 2005 oznámila, že do projektu v Modřanech chce investovat přes tři miliardy korun. V lokalitě mělo vzniknout moderní sídliště včetně nákupního a zábavního centra. Na začátku roku 2009 deník E15 informoval o tom, že se přípravy projektu zastavily a firma nabízí projekt k prodeji. Neocity Group ale tehdy informace o prodeji popřela a uvedla, že chce získat stavební povolení ještě na jaře 2009.

Nedávno deník opět uvedl, že modřanský pozemek s vydaným stavebním povolením developer nabídl developerské firmě Ekospol. Požadovaná cena 155 milionů korun ale byla podle E15 pro Ekospol příliš vysoká. K tomu, zda je projekt na prodej, se dnes finanční ředitelka Neocity Group Pražáková nevyjádřila.

Podle realitního odborníka Zdeňka Špačka z poradenské společnosti King Sturge na trhu roste zájem o akvizice developerských projektů s územním rozhodnutím nebo i stavebním povolením. "Čím pokročilejší fáze přípravy pozemku, tím více jeho cena stoupá, protože developer už neprodává pouhý pozemek, ale projekt," řekl ČTK Špaček.

NeoRiviera je největším projektem Neocity Group v Česku. Další projekt v metropoli chystá firma již několik let v Praze-Stodůlkách. Také na jeho stránkách stojí už několik let "již brzy". Jediným zahájeným projektem Neocity Group v České republice je zatím bytový projekt na pražském Zličíně.

Neocity Group CZ podle posledních dostupných informací zastupuje fond, který založila a spravuje izraelská banka Poalim. Fond řídí výstavbu nemovitostí v Evropě a Americe s finanční podporou partnerů, mezi které patří například blízkovýchodní petrochemické konsorcium Petrolgas.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK