Zástupci HK a Věcí veřejných se neshodli v otázce daní

13.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Zástupci Hospodářské komory a strany Věci veřejné (VV) se dnes neshodli v otázce daní. VV navrhují mírné progresivní zvýšení daní z příjmu fyzických osob u lidí s příjmy nad 145.000 měsíčně a chtějí zachovat dva roky nynější dvacetiprocentní sazbu pro podniky. Prezident komory Petr Kužel vyjádřil zklamání nad tím, že na jednání nedorazil předseda VV Radek John.

"Byl to projev neúcty vůči podnikatelské sféře," řekl. Připomněl, že na předchozí jednání s podnikateli dorazili hlavní představitelé ostatních stran jako Jiří Paroubek, Petr Nečas, Karel Schwarzenberg nebo Miloš Zeman. Návrh na zvýšení daně z fyzických osob označil za zarážející. Naopak VV podnikatele podle něj příjemně naladili například podporou technických oborů.

Stínový ministr financí VV Kamil Jankovský uvedl, že se s podnikateli shodli na potřebě zlepšení podnikatelského prostředí či snížení byrokratické zátěže. Strana podle něj něj chce zvýšit daňové příjmy kvůli posílení příjmové stránky rozpočtu. U lidí s příjmy nad 145.000 měsíčně by měla vzrůst daň z nynějších 15 procent na 25 procent. Zachování sazby zdanění podniků by prý bylo pouze dočasné.

Věci veřejné ve svém volebním programu navrhují částečné uvolnění trhu práce. Chtějí prosadit, aby odstupné bylo vázáno na počet odpracovaných let u zaměstnavatele. Strana je také pro platbu odvodu DPH až po proplacení. Nyní podniky musí odvést DPH hned po vystavení faktury, i když vlastní úhrada je provedena s časovým posunem.

VV prosazují také výrazné zjednodušení administrativy při vypracování žádostí o dotace ze strukturálních fondů EU, zapojení soukromého kapitálu například při stavbách silnic, mostů či domovů důchodců, nemocnic a jiných veřejně prospěšných staveb či zavedení jednoho správního místa, kde budou vyřízeny veškeré náležitosti nutné ke vzniku obchodních společností.

Mezi návrhy VV patří rovněž vytvoření jednoho inkasního místa, dvoustranné dohody umožňující bezproblémový vstup českých firem i na mimoevropské trhy, poloviční školné pro technicky zaměřené vysokoškolské obory, které přispěje k rozvoji českého průmyslu, podporu exportérům nebo ochranu evropského trhu před nekvalitními výrobky a výrobky, u kterých je nízké ceny dosaženo nedodržováním některých standardů užívaných v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK