Ceny jablek klesly o desetinu, útlum výsadby sadů bude pokračovat

13.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 13. května (ČTK) - Farmářské ceny jablek letos meziročně klesly asi o desetinu na průměrných přibližně sedm až deset korun za kilogram. Pěstitelé tak jablka, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, prodávali za ceny pod výrobními náklady. Projeví se to v pokračování útlumu výsadby nových sadů a významně menší obnově sadařské techniky. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Pokles cen podle něj zapříčinila hospodářská krize, kdy obchodníci v boji o zákazníka tlačili pěstitele ke snížení ceny. V obchodech pak byly ceny v posledních měsících meziročně nižší asi o tři koruny a jablka se prodávala v průměru za 21 až 25 korun za kilogram. Ceny směrem dolů podle Ludvíka významně tlačil i přebytek jablek v celé Evropě, kdy se ještě na začátku obchodní sezony loni na podzim doprodávala jablka ze sklizně roku 2008.

Krize a pokles cen ovoce se projevily ve výsadbě nových ovocných sadů již loni. Pěstitelé výsadby snížili o 30 procent na 350 hektarů, což bylo nejméně za posledních 15 let. "Letos se dá očekávat pokračování útlumu s rozsahem výsadby asi jako loni," řekl Ludvík. Pokles výsadeb zhorší již nyní špatnou věkovou strukturu českých sadů. Z asi 17.000 hektarů českých sadů je přestárlých výsadeb s poklesem plodnosti zhruba 46 procent.

Pro letošní obchodní sezonu měli pěstitelé na konci loňského října ve skladech přes 44.000 tun jablek. K začátku května jim z tohoto množství zbývalo prodat ještě asi 9500 tun jablek, zejména červené odrůdy Idared. "Znamená to, že česká jablka na pultech obchodů budou až do konce června, tedy po celou obchodní sezonu," řekl Ludvík.

Česká jablka však spotřebu českého trhu v květnu a červnu zcela nepokryjí. Ludvík odhadl, že přes 10.000 tun jablek by do obchodů mělo ještě přijít z ciziny. Zejména by mělo jít o odrůdy Golden Delicious, Gala či Jonagored. Jablka se do Česka nejvíce vozí z Polska, Itálie a Belgie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK