Ceny zlata v eurech, librách a francích stouply na nový rekord

14.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Ceny zlata v eurech, švýcarských francích a librách dnes na trhu vystoupaly na nový rekord. Zájem o zlato mezi investory vyvolal pokles eura způsobený strachem z dluhové krize v eurozóně.

Cena zlata v eurech dnes stoupla až na 990,85 eura za troyskou unci (31,1 gramu). Ve francích cena vzrostla až na 1389,41 CHF a v librách na 852,02 GBP za unci.

Euro dnes na devizovém trhu v Evropě pokračuje v poklesu vůči dolaru a opět se propadlo na nejnižší hodnotu za 14 měsíců pod 1,25 USD. Obchodníci se stále obávají možnosti rozšíření dluhové krize z Řecka do dalších zemí eurozóny. Jejich strach příliš neuklidnily ani nové rozpočtové škrty některých rizikových zemí. Ty totiž přinesly i otázky, zda nemohou dále zbrzdit již tak křehké oživení ekonomiky eurozóny a zda nepřinesou sociální nepokoje.

Ztráty dnes dopoledne kvůli strachu ze zpomalení ekonomického růstu zaznamenaly i evropské akciové trhy. Nejhůře si vedly bankovní společnosti, které ztrácely více než tři procenta.

Zájem o zlato se mezi investory zvyšuje v dobách politické či ekonomické nejistoty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK