ÚOHS potvrdil firmě Tupperware pokutu 2,3 mil. Kč za určování cen

14.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. května (ČTK) - Předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil pokutu 2,3 milionu korun pro výrobce kuchyňského náčiní Tupperware. Firma diktovala svým distributorům ceny pro konečné zákazníky. Případem se úřad zabýval už podruhé. První pokutu ve stejné výši Krajský soud v Brně v roce 2007 zrušil, o rok později vrátil pokutu do hry Nejvyšší správní soud.

Tupperware vyrábí kuchyňské náčiní, obchodníci ho prodávají na takzvaných uzavřených prezentacích. Výrobky nizozemské značky tak nejsou k sehnání v běžné maloobchodní síti. Společnost svým dealerům podle ÚOHS skoro devět let diktovala ceny zboží pro prodej koncovým zákazníkům a dodržování předepsaných ceníků také pravidelně kontrolovala. Pokud podmínky nedodrželi, hrozilo jim ukončení spolupráce. Obchodníci mohli změnit přikázané ceny jen výjimečně, třeba při reklamních akcích. I tak s tím ale musel Tupperware souhlasit.

"S respektováním trestněprávních principů, zejména pak takzvané absorpční zásady, byla nově při souběhu celkem čtyř deliktů uložena pokuta pouze za jeden ze sbíhajících se deliktů - zakázanou dohodu o určování cen, řekl Rafaj. Tyto dohody patří podle něj k nejzávažnějším formám zakázaných dohod. Reakci firmy ČTK zjišťuje.

Společnost Tupperware podle posledních dostupných informací z roku 2008 dosáhla tržeb 220 milionu korun a byla ve ztrátě 14,7 milionů korun. Údaje z minulého roku nejsou k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK