Vláda schválila materiál o sjednocení výběru daní, bude od 2014

24.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Vláda dnes schválila materiál informující o schůzi Rady Projektu jednoho inkasního místa. Podle něj by Jednotné inkasní místo (JIM) pro výběr daní, sociálního i zdravotního pojištění mělo plně fungovat od roku 2014. Vyplývá to z internetových stránek vlády. Projekt je rozložen do čtyř fází.

Úvodní fáze, která by měla být ukončena do září 2011, zahrnuje především vytvoření samostatné daňové správy podřízené MF na rozdíl od současného stavu, kdy samo MF je vrcholným orgánem daňové správy. "Vytvoření samostatné daňové správy je při tom dlouhodobě vnímáno jako podmínka její další modernizace, která byla ze strany Světové banky zvlášť zdůrazněna," uvedlo MF.

Dále by mělo být vytvořeno celkem 14 krajských finančních úřadů a jeden specializovaný finanční úřad pro velké firmy. Od roku 2013 by se měl přesunout na finanční úřady výběr sociálního pojištění a cel. Od roku 2014 by pak měly finanční úřady vybírat i zdravotní pojištění.

Vytvoření jednotného inkasního místa mají v programu občanští demokraté i sociální demokraté. Například ODS chce ovšem celý projekt urychlit o zhruba rok.

V souvislosti s projektem JIM vláda rovněž schválila dodatek smlouvy o poskytnutí poradenských služeb mezi Českou republikou a Světovou bankou. Původně byla smlouva sjednána na poskytování služeb v období od listopadu 2008 do konce května 2010 s možností případného prodloužení. Dodatek navrhuje prodloužení smlouvy do konce roku 2011.

Cena poradenských služeb se podle MF dodatkem nezmění a bude činit 1,544 milionu dolarů (asi 30 milionů korun). Zatím ČR zaplatila 750.000 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK