Na vrácení DPH z jiného státu EU je letos ještě čas, ale čím dříve tím lépe

02.06.2010 | , Finance.cz
DANĚ


Spolupracujete v rámci svého podnikání s plátci DPH z jiných členských států EU? Pak byste měli zvážit žádost o vrácení zaplaceného DPH z těchto plnění.

Vrácení zahraniční daně z přidané hodnoty se bohužel netýká každého podnikatele nebo právnické osoby. Nárok na vrácení daně podle § 82 zákona o DPH má pouze ten žadatel, který v období pro vrácení:

  • je plátcem daně z přidané hodnoty v České republice (ve smyslu § 94 zákona o DPH),
  • má v České republice sídlo, místo podnikání nebo provozovnu,
  • nemá sídlo, místo podnikání ani provozovnu v jiném členském státě, ve kterém nárok na vrácení DPH uplatňuje (a to podle pravidel stanovených tímto státem),
  • neuskutečňoval pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet.


Nárok na vrácení DPH


Žadatel o vrácení daně může být zastoupen na základě plné moci třetí osobou např. svým daňovým poradcem. Plná moc musí být zaslána příslušnému finančnímu úřadu žadatele. Druhy zboží a služeb, u kterých si může poplatník nárokovat vrácení daně zaplacené v ceně zboží nebo služby nakoupené v jiném členském státě stanoví článek 9 směrnice Rady 2008/9/ES. Jednotlivým druhům pořízeného zboží nebo přijaté služby jsou přiděleny číselné kódy a subkódy. Ty je nutné dodržet při vyplňování žádosti o vrácení daně. Některé státy požadují specifikovat zboží nebo služby jen pomocí číselných kódů, některé i detailnější informace pomocí subkódů. Vždy je třeba se řídit pravidly jednotlivých států.

Číselné kódy zboží a služeb:

  • 1 = palivo
  • 2 = nájem dopravního prostředku
  • 3 = výdaje související s dopravním prostředkem (jiné než zboží a služby uvedené pod kódy 1 a 2)
  • 4 = mýtné a silniční poplatky
  • 5 = cestovní výlohy, jako například jízdné v taxi, jízdné ve veřejné dopravě
  • 6 = ubytování
  • 7 = potraviny, nápoje a restaurační služby
  • 8 = vstupné na veletrhy a výstavy
  • 9 = výdaje na luxusní zboží, zábavu a reprezentaci
  • 10 = jiné (zde plátce musí uvést popis k plnění)

Přehled subkódů vydaných Evropskou komisí je uveden najdete na stránkách Ministerstva financí.


Žádost o vrácení DPH pouze elektronicky a v češtině


Žádost pro vrácení daně musí být podána elektronicky prostřednictvím Daňového portálu České daňové správy, spravovaného Ministerstvem financí České republiky, na portále http://cds.mfcr.cz. Podstatnou novinkou u žádostí v roce 2010 je tedy to, že žádost je podávána ve státě usazení žadatele. Došlo k celkovému zjednodušení celého procesu vrácení daně a odpadla jazyková bariéra mezi žadatelem a finančním úřadem v cizím státě.


Samotnému podání žádosti pro vrácení daně předchází několik důležitých kroků:


  1. pořídit si zaručený elektronický podpis neboli kvalifikovaný certifikát
  2. požádat o přidělení přístupu do aplikace pro vrácení daně na Daňovém portálu České daňové správy


Kvalifikovaný certifikát (zaručený elektronický podpis)


Žádost o přidělení přístupu do aplikace pro vrácení daně i vlastní podání žádosti musí být opatřena zaručeným elektronickým podpisem (kvalifikovaným certifikátem) dle zák. č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu. Ten jednoznačně identifikuje podepisující se osobu. V současné době vydávají tyto certifikáty tři akreditovaní poskytovatelé certifikačních služeb: První certifikační autorita, a.s., Česká pošta, s.p., eIdentity a.s.. Cena certifikátu se pohybuje od 190 Kč.


Přístup do elektronické aplikace pro vrácení daně


Pokud již vlastníte zaručený elektronický podpis, můžete prostřednictvím portálu České daňové správy požádat o přístup do aplikace pro vrácení DPH. Žádost k přístupu je posouzena do 15 dnů příslušným finančním úřadem. V případě, že finanční úřad přístup zamítne, bude o tom žadatel informován prostřednictvím sms.


Žádost o vrácení DPH


Po získání přístupu do aplikace vrácení DPH můžeme přistoupit k samotnému vyplnění žádosti. Členský stát vrácení daně může požadovat kopii faktury nebo dovozního dokladu v případě, že základ daně u paliv převyšuje 250 EUR, u ostatních druhů pořízeného zboží nebo přijatých služeb 1000 EUR. Vždy je nutné postupovat dle pravidel jednotlivých států. Kopie dokladů v elektronické formě vloží žadatel k žádosti jako přílohy – ve formátu .pdf, .jpg, .tif. Maximální možná velikost příloh je 5 MB (po zazipování). V případě nutnosti se doporučuje vynechat doklady v pořadí od nejnižšího základu daně.

Po odeslání žádosti obdrží žadatel elektronické potvrzení o podání s vygenerovaným podacím číslem.

Další novinkou ve vrácení DPH z jiného členského státu je prodloužení lhůty pro podání žádosti. Nyní je možné žádost podat až do 30. září kalendářního roku následujícího po období pro vrácení daně. Ale čím dříve žádost podáme, tím dříve bude DPH vráceno.

Článek Směrnice Rady 2008/9/ES a Členský stát Použití sub-kódů pro druh pořízeného zboží nebo přijaté služby - článek 10 Požadované kopie dokladů k plněním
Rakousko ANO NE, pouze vyžádání v individuálních případech
Německo NE ANO, v souladu s limity
Slovensko ANO ANO, v souladu s limity
Polsko ANO ANO, v souladu s limity
Francie ANO ANO, v souladu s limity
Velká Británie ANO ANO, v souladu s limity
Itálie ANO v souladu s limity + vyžádání dokladů v individuálních případech


Období pro vrácení DPH


Období pro vrácení daně činí nejméně tři kalendářní měsíce a nejvýše jeden kalendářní rok. Žádost se může vztahovat i na období kratší než 3 kalendářní měsíce v případě, kdy toto období představuje zbytek kalendářního roku.


Minimální limity


Pro vrácení daně existují minimální limitní hodnoty, o které lze žádat. Článek 17 směrnice Rady 2008/9/ES stanovuje jako tento limit pro období kratší než kalendářní rok (nejméně 3 měsíce) částku 400 EUR nebo ekvivalent této částky v národní měně. Pokud se jedná o období kalendářního roku nebo zbytek kalendářního roku kratší než 3 měsíce, nesmí být požadované DPH nižší než 50 EUR.

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ