WSJ: Ceny oceli mohou kvůli problémům v Evropě klesat

31.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Odvětví výroby oceli v Evropě před sebou nemá dobré vyhlídky. Kvůli problémům, s nimiž se potýkají některé evropské země, lze podle analytiků čekat pokles poptávky. Některé firmy podle amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) varují, že už teď výroba převyšuje poptávku.

Na začátku letošního roku se přitom ještě očekávalo, že rok 2010 bude rokem oživení poptávky po oceli. Analytici jsou ale teď nuceni tyto odhady odsouvat až na příští rok.

Některé firmy z odvětví uvádějí, že na začátku roku byla znát obnova zásob ze strany distributorů, kteří dodávají ocel výrobcům automobilů a stavebním společnostem. Ocelárny díky tomu mohly zvýšit výroby, ale tento vliv už teď odeznívá.

Navíc se blíží léto, kdy je spotřeba oceli zpravidla nižší. K tomu je nutné připočíst i rostoucí obavy z dluhové krize. Šíří se totiž hypotézy, že jak budou jednotlivé evropské země nuceny začít šetřit, a tedy i razantně škrtat výdaje, výsledkem asi bude zpomalení procesu hospodářského oživení.

V neposlední řadě je nutné myslet na Čínu. Ta má teď starosti s tím, aby zabránila nadhodnocení cen nemovitostí a vzniku takzvané realitní bubliny. Už teď proto nakupuje méně oceli a vytváří i nižší zásoby. Tento vývoj ale trh s plnou vahou ovlivní asi až ve druhém pololetí, což může ceny oceli snížit ještě více.

"První pololetí 2010 je pro evropský ocelářský průmysl prozatím dobrým obdobím. My ale očekáváme, že už ve třetím čtvrtletí se objeví problémy," řekl analytik finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch Nik Oliver, jehož cituje WSJ.

Největší světová ocelárna ArcelorMittal, která mimo jiné působí v České republice, už na třetí čtvrtletí oznámila pokles výroby o deset procent. V Evropě se v létě tradičně vyrábí méně, jednak kvůli dovoleným, jednak proto, že firmy provádějí údržbu výrobních provozů a linek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK