Ropa mírně oživila, za květen klesla o 14 procent

31.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně posílily a americká ropa se ve váhavém oživení trhu vrátila nad 74 dolarů za barel. Za celý květen však ropa v důsledku dluhové krize v Evropě utrpí nejhlubší měsíční propad za poslední rok a půl.

Cena americké lehké ropy (WTI) posílila před 18. hodinou SELČ o zhruba čtvrt dolaru na 74,20 dolaru za barel. Od konce dubna však oslabila o 14 procent, nejvýrazněji od konce roku 2008, kdy se trh těžce propadal kvůli globální finanční krizi a ekonomické recesi. Ještě 20. května WTI sestoupila až k 64 dolarům.

Analytici předpokládají, že kolem nynější úrovně 75 dolarů by se ropa mohla nyní nějaký čas udržet. "Pro nás je stále platné rozpětí 70-80 dolarů. Opravdu nevidíme nic, co by mohlo odůvodnit ceny nad 85 dolary a pod 70 dolary," řekl agentuře Reuters Olivier Jakob z analytické firmy Petromatrix. Stejné cenové rozpětí preferuje i ropný kartel OPEC.

V růstu budou ropě bránit problémy s dluhy a ekonomickým růstem v Evropě, které budou oslabovat poptávku. Evropskou spotřebu bude omezovat i slabé euro, které Evropanům zdražuje nákupy komodit obchodovaných v dolarech. Dnes kurz eura k dolaru mírně posílil, zůstává však pod tlakem pátečního snížení španělského úvěrového ratingu.

V USA po dnešním svátku tradičně začíná letní motoristická sezona, kdy ceny ropy podporuje zvýšená spotřeba benzinu. Obchodníci s ropou zároveň monitorují odhady pro nadcházející sezonu hurikánů. Americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) podle prvního odhadu z minulého týdne čeká 14 až 23 pojmenovaných bouří, z toho osm až 14 by mohlo přerůst v hurikán.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:48 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 74,38 74,02 New York - Nymex WTI červenec 74,19 73,98

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK