E15: Výkon solárních elektráren letos roste dvojnásobným tempem

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Letos byly v Česku do května spuštěny solární elektrárny o výkonu 49 megawattů, oproti stejnému období v loňském roce je to podle údajů Energetického regulačního úřadu téměř dvojnásobek. Ve svém dnešním vydání to uvedl deník E15. Do konce roku se očekává spuštění elektráren o výkonu dalších 1100 megawattů. Rostoucí počet solárních elektráren zatěžuje distributory, kterým kvůli vypláceným podporám bude letos chybět deset miliard korun.

Společnost ČEPS, která je správcem přenosové soustavy, odhaduje, že se do konce roku zvýší výkon fotovoltaických zdrojů ze současných 512 na 1682 megawattů. Investoři by tedy měli spustit elektrárny o výkonu dalších 1100 megawattů, což je více než výkon jednoho bloku temelínské jaderné elektrárny.

Podle E15 však kvůli tomu budou energetickým firmám letos chybět peníze na podporu obnovitelných zdrojů. Energetický regulační úřad totiž vypočítává poplatky na podporu obnovitelných zdrojů v následujícím roce podle čísel z roku předcházejícího. Firmy tak peníze dostanou ve zvýšených cenách elektřiny až za dva roky.

"Bude nám chybět pět až šest miliard," uvedl mluvčí firmy E.ON Vladimír Vácha. Firma operující na jihu země má s fotovoltaikou největší problémy, na její podporu by měla dát prakticky celý svůj zisk. "Už teď doplácíme z vlastních zdrojů," sdělil Vácha, ale konkrétní čísla neuvedl.

Firma se snaží se státem vyjednat dodatečné peníze na podporu obnovitelných zdrojů, výsledek jednání je však prý nejistý. "Bude to politické rozhodnutí," vysvětlil Vácha.

Problémy má i společnost ČEZ, která kvůli letošní podpoře fotovoltaiky přijde podle informací E15 o 2,9 miliardy korun.

Jak budou firmy řešit situaci, pokud peníze od státu nedostanou, zatím není jisté. Podle informací deníku E15 zvažuje E.ON i možnost přestat vyplácet takzvané zelené bonusy. Mluvčí však tuto informaci nekomentoval. "Vše bude v rámci platných zákonů," řekl Vácha.

vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK