Akcie v USA kvůli energetickým firmám oslabily, euro kleslo

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. června (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily. Za ztrátami stály energetické společnosti, které klesly, protože se stále nedaří zastavit vytékající ropu z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Americká vláda rovněž nařídila vyšetřit příčiny a okolnosti ekologické katastrofy.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 112,61 bodu, tedy 1,11 procenta, na 10.024,02 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 18,70 bodu, čili 1,72 procenta, na 1070,71 bodu. Index technologického trhnu Nasdaq ztratil 34,71 bodu, neboli 1,54 procenta, a skončil na 2222,33 bodu.

Investoři prodávali hlavně akcie přímo napojené na ropné neštěstí. Akcie ropné BP se propadly až o 15 procent, Halliburton o 14,8 procenta a Transocean o 11,9 procenta. Ztráty akcií se prohloubily poté, co vláda oznámila šetření a prezident Barack Obama uvedl, že chce stíhání odpovědných osob, pokud se prokáže, že v souvislosti s únikem ropy z poškozeného vrtu plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu byly porušeny zákony. Únik ropy je zřejmě největší ekologickou katastrofou v dějinách USA.

Vývoj na trhu byl přes den nestabilní. Akcie částečně získaly podporu z příznivých statistických údajů. Institut pro řízení dodávek (ISM) uvedl, že růst v americkém zpracovatelském průmyslu pokračoval v květnu desátý měsíc za sebou, i když jeho tempo proti dubnu podle očekávání mírně zpomalilo. Stavební investice ve Spojených státech pak rostly v dubnu nejrychleji za téměř deset let. Investoři se však i nadále obávají dopadu dluhové krize v eurozóně na globální ekonomický růst.

Euro se v úterý během dne propadlo vůči dolaru až na nejnižší hodnotu za čtyři roky. Důvodem byly obavy, že dluhová krize v eurozóně se rozšíří i do jejich bankovního systému. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,2240 USD, když během dne se propadlo až na 1,2112 USD, což byla nejnižší hodnota za čtyři roky. Vůči jenu euro kleslo o 0,71 procenta na 111,45 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 91,04 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK