E&Y: Nejvíce investic loni v Evropě opět přitáhla Británie

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. června (ČTK) - Británie zůstala i v loňském roce prvořadým cílem přímých zahraničních investic v Evropě. Investoři v době ekonomické recese dávali přednost největším evropským ekonomikám a dramaticky snížili své investice v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky, uvádí každoroční přehled firmy Ernst & Young.

Přímé investice se loni v Evropě zvýšily zejména v zemích jako Německo, Itálie a Francie. Británie přitáhla 678 nových investičních projektů, což byla více než pětina celkového počtu projektů v Evropě a o jedno procento méně než v roce 2008. Klesly naopak investice do Španělska nebo Irska a počet nových projektů v České republice, Polsku, Maďarsku a Rumunsku se propadl souhrnně o 40 procent.

Čistý příliv přímých zahraničních investic do Česka loni klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy Kč, oznámilo minulý týden ministerstvo průmyslu a obchodu. Loňskou bilanci investic podle ministerstva negativně ovlivnily vysoké splátky půjček, které české pobočky poslaly svým zahraničním mateřským podnikům. Podle jiných statistik vládní agentury CzechInvest ČR loni získala investice v hodnotě 17 miliard korun, což bylo meziročně o deset miliard korun méně. Počet nových investičních projektů se snížil o desetinu na 186.

Z evropských měst zůstal pro zahraniční investice nejpopulárnější Londýn, který si zajistil 263 projektů, o dva více než předloni, a bezpečně předstihl ostatní konkurenty. Druhá Paříž získala 99 projektů a třetí Madrid 55 projektů.

"Podíváme-li se na to v kontextu 12 měsíců, v nichž evropská ekonomika trpěla hlubokou recesí, je odolnost Británie z hlediska zajišťování zahraničních přímých investic pozoruhodným ekonomickým úspěchem," uvedl James Close z Ernst & Young v letošní verzi zprávy "European Attractiveness Survey".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK