Prudential odstoupila od záměru koupit AIA

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. června (ČTK) - Britská pojišťovna Prudential odstoupila od záměru koupit od American International Group (AIG) její asijskou divizi životního pojištění AIA za 35,5 miliardy USD (747,8 miliardy Kč). AIA tak zřejmě vstoupí na burzu. Převzetí mělo být největší transakcí v historii pojišťovacího sektoru a Prudential se po sloučení měla stát jednou z největších pojišťoven v Asii.

Rozhodnutí přišlo poté, co AIG odmítla snížit nabídku o více než pět miliard USD. Prudential hrozilo, že pokud se jí nepodaří cenu snížit, neschválí akcionáři 7. června transakci, protože některým z nich se zdála cena příliš vysoká.

"Pečlivě jsme vyslechli akcionáře kvůli ceně a zahájili jsme znovu jednání o podmínkách s AIG. Bohužel dosažení dohody nebylo možné," uvedl předseda Prudential Harvey McGrath v prohlášení. "Proto jsme se stáhli z transakce." Prudential rovněž zrušila plánovanou nabídku akcií v Londýně a Hongkongu v objemu 21 miliard USD, která jí měla přinést peníze na financování dohody.

Za nedokončení transakce Prudential zaplatí zhruba 659 milionů USD. AIG nyní zřejmě obnoví předchozí plány na primární nabídku akcií AIA, která je největší životní pojišťovnou v Asii s více než 20 miliony klienty, napsala agentura Reuters.

AIG se v září 2008 ocitla na pokraji kolapsu a musela ji zachraňovat americká vláda. Pojišťovna již získala od státu 182,5 miliardy dolarů a stát má ve firmě podíl 80 procent. Prodejem AIA chce splatit část vládní pomoci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK