Japonské akcie po rezignaci premiéra klesly o víc než procento

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. června (ČTK) - Japonský akciový trh po dnešním ohlášení rezignace premiéra Jukia Hatojamy nejprve díky propadu jenu oživil, nakonec však jeho hlavní index navázal na pondělní sestup a ztratil více než jedno procento. Pokles jenu vůči euru a dolaru se však ke konci obchodování zmírnil a tokijskou burzu srážela dolů i pokračující slabost akciových trhů v Číně a v dalších asijských zemích.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,1 procenta na 9603,24 bodu, předtím však v reakci na premiérův odchod vystoupil až na 9763,41 bodu. Čínské akcie na šanghajské burze v polovině dne ztrácely 1,6 procenta a akcie v Hongkongu oslabovaly o 0,5 procenta.

Premiér Hatojama se rozhodl před červencovými volbami do horní komory parlamentu odstoupit kvůli tomu, že se mu nepodařilo splnit slib odsunout americkou vojenskou základnu mimo ostrov Okinawa. Někteří investoři doufají, že jeho nástupcem by mohl být ministr financí Naoto Kan, což by mohlo přinést realističtější ekonomickou politiku.

Za dočasným růstem akcií byl podle analytiků a obchodníků hlavně propad jenu. Japonskou měnu oslabovaly zejména předpoklady, že v situaci politické nestability bude ekonomika závislá na centrální bance a její extrémně uvolněné měnové politice. Trhy také počítají s tím, že ministr financí jakožto možný nástupce premiéra dává přednost slabšímu jenu.

Jen k dolaru klesl až na dvoutýdenní minimum 91,78 JPY z úrovně 91,10 JPY před oznámením premiérovy rezignace. Později se japonská měna pohybovala kolem 91,60 JPY. Euro k jenu posílilo o jedno procento na 112,33 JPY. Evropská měna vůči dolaru zpevnila o 0,2 procenta na 1,2254 USD a vzdálila se od úterního čtyřletého minima 1,2110 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK