Ghosn: Renault-Nissan letos bude světovou automobilovou trojkou

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Paříž 2. června (ČTK) - Světový trh automobilů letos díky silnému růstu prodeje na rozvojových trzích výrazně oživí a globální odbyt dosáhne rekordních 70 milionů vozů. Aliance francouzského Renaultu a japonského Nissanu se letos dostane v prodeji automobilů na třetí místo na světě za Toyotu a Volkswagen, řekl šéf Renaultu Carlos Ghosn britskému listu Financial Times.

Ghosn tak počítá s tím, že světový automobilový trh letos stoupne o více než 20 procent. Podle odhadů analytiků se ve světě v loňském krizovém roce prodalo asi 57 milionů osobních a lehkých užitkových vozů. O většinu růstu se letos zaslouží rozvojový svět, domnívá se Ghosn..

Odhady šéfa Renaultu jsou značně vyšší než prognózy odvětvových expertů. Společnost PwC v dubnu předpověděla, že globální produkce automobilů letos vystoupí na 65 milionů, což bude stále pod rekordní úrovní téměř 69 milionů vozů z roku 2007. Firma JD Power odhaduje letos produkci na 67,7 milionu vozů.

Šéf Renaultu předpokládá, že Renault s Nissanem a jejich ruským partnerem Avtovazem prodají letos téměř sedm milionu vozů, což by je mělo dostat před kdysi největší světovou automobilku General Motors. "Velmi pravděpodobně bychom se v tomto roce měli dostat do první trojky," řekl Ghosn v rozhovoru pro dnešní vydání britského listu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK