Koruna dopoledne oslabila, k dolaru je znovu nad 21 korunami

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Koruna dnes dopoledne dále ztrácela k oběma hlavním světovým měnám. K euru proti úternímu závěru přišla kolem 10:30 o pět haléřů na 25,73 Kč/EUR, k dolaru oslabila o deset haléřů a obchodovala se těsně nad 21 korunami za dolar, vyplývá z údajů Patria Online.

Pod vlivem protichůdných zpráv střídají směr jak hlavní akciové burzy, tak měnové páry. "Po varování Evropské centrální banky (ECB) před dalšími ztrátami bank přišla dobrá čísla z americké ekonomiky. Následně ale převládl negativní vliv úniku ropy v Mexickém zálivu na těžaře a navíc japonský premiér oznámil rezignaci, což nejistotu rovněž zvýšilo. Už Wall Street zavírala v záporu a pokles se přes Asii přenáší do Evropy," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Euro spolu s tímto vývojem začalo znovu oslabovat, eurodolar poklesl zpět na hladinu 1,2200. Ztráty evropské měny ale podle Vlka omezuje prohlášení centrálních bank Brazílie, Ruska, Indie, Japonska a Jižní Koreje, že nepřestanou investovat do eura díky jeho likviditě a nemožnosti krátkodobě najít alternativu pro tak velké prostředky.

"Vnější vliv na korunu je negativní, ale její ztráty dnes nejsou nijak velké," poznamenal Vlk. Zisky z úvodu týdne se nicméně pomalu ztrácejí a koruna srovnává bilanci se zlotým a forintem, vůči kterým předtím posílila díky výsledkům voleb.

kri dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK