Růst výrobních cen v eurozóně i v EU v dubnu opět zrychlil

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. června (zpravodaj ČTK) - Růst výrobních cen v eurozóně i v celé Evropské unii v dubnu opět zrychlil. V eurozóně ceny průmyslových producentů rostly o 0,9 procenta proti březnovým 0,6 procenta, v celé evropské sedmadvacítce o 1,0 procenta proti 0,8 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku výrobní ceny v zemích platících eurem rostly v dubnu 2,8 procenta a v celé unii o 3,7 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a v dalších výrobních závodech. Vývoj cen na této úrovni se zpravidla zanedlouho odráží také v cenách pro spotřebitele.

Podle tohoto "vzorce" je tlak na růst spotřebitelských cen v eurozóně i v EU stále poměrně malý, přestože od února, kdy ceny rostly o pouhých 0,1 procenta, výrobní inflace neustále zrychluje. Podle ekonomů je to další důkaz oživující evropského hospodářství.

V meziměsíčním srovnání ceny průmyslových producentů s vyloučením cen v energetice rostly v dubnu v eurozóně o 0,5 procenta a v celé EU o 0,6 procenta. Ceny v samotné energetice rostly o 1,9 procenta a 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK