Čtvrtletní zisk Lukoilu se více než zdvojnásobil na dvě mld USD

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. června (ČTK) - Čistý zisk ruské ropné společnosti Lukoil se v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil na dvě miliardy USD (42 miliard Kč) Firmě pomohlo snížení nákladů a zlepšení výkonnosti. Uvedla to společnost, která je největší soukromou ropnou firmou v Rusku, v dnešním prohlášení.

Tržby ve čtvrtletí vzrostly o 63 procent na 23,9 miliardy USD. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) stoupl o 54 procent na 3,7 miliardy USD. Průměrná těžba ropy a plynu stoupla meziročně o 2,5 procenta na 2,2 milionu barelů denně, hlavně díky vyšší produkci zemního plynu, napsaly agentury AP a Reuters.

V Lukoilu vlastní podíl 20 procent americká skupina ConocoPhillips. Ta nedávno oznámila, že v příštích dvou letech sníží svůj podíl v Lukoilu na polovinu. Rozhodnutí je součástí plánu na prodej majetku za deset miliard USD. Peníze z prodeje chce použít na snížení dluhu, výplatu dividend a odkup vlastních akcií. ConocoPhillips vstoupil do Lukoilu v roce 2004.

Na českém trhu Lukoil působí od roku 2006, kdy koupil od firmy ConocoPhillips sítě čerpacích stanic celkem v šesti evropských zemích, včetně 44 benzinek v České republice. Předloni získal také kontrakt na tankování letadel na pražském letišti v Ruzyni. V České republice ruský naftařský koncern zaměstnává zhruba 570 lidí. Zdejší filiálka Lukoilu slouží zároveň jako centrála pro aktivity v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Belgii a Lucembursku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK