ČS získá na zvýhodněné úvěry podnikům od EIB 300 mil. eur

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Česká spořitelna získá od Evropské investiční banky (EIB) 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč). Peníze jsou určeny na projekty malých a středních podniků, veřejného sektoru a výrobce elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Česká spořitelna to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Malé a střední podniky mohou z celkové sumy získat 200 milionů eur, výrobci elektrické energie z obnovitelných zdrojů 100 milionů eur.

EIB poskytuje bankám prostředky ve formě zvýhodněných úvěrů s osmi až 12letou splatností. Česká spořitelna pak vytipuje firmy, kterým je schopna zvýhodněný úvěr nabídnout, případně kterým sníží úroky u úvěrů stávajících. EIB nově se spolupracující bankou sdílí v případě peněz pro obnovitelné zdroje energie riziko, pokud by projekty nebyly úspěšné.

Česká spořitelna je oprávněna poskytnout zvýhodněný úvěr těm firmám, které splňují podmínky stanovené EIB. Nárok na peníze má společnost s maximálně 250 zaměstnanců, maximálním ročním obratem do 50 milionů eur a vlastnickou strukturou splňující požadavky EIB. Zvýhodněný úvěr nemohou čerpat firmy podnikající v některém z vyloučených oborů podnikání, jako například v tabákovém průmyslu. Omezena je i doba realizace projektu na maximálně tři roky a splatnost úvěru na maximálně 15 let.

Česká spořitelna zvýhodněný úvěr nabízí pod názvem "Globální úvěr".

"S celkovým dosud sjednaným objemem prostředků ve výši 700 milionů eur jsme nejvýznamnějším bankovním partnerem EIB ve střední Evropě. Díky spolupráci se nám už osm let daří přivádět evropské peníze firmám podnikajícím v ČR," uvedl generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK