Obyvatele Jablonecka a Semilska čeká revoluce v dopravě

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 2. června (ČTK) - Obyvatele Jablonecka a Semilska čeká od 13. června revoluce v dopravě. Liberecký kraj zavádí v obou regionech zcela nové jízdní řády, některé linky ruší, jiné zavádí. Cílem je lepší obslužnost a návaznost spojů a také zrušení souběhu vlaků a autobusů. Objem dopravy se ale nezmění, řekla dnes novinářům vedoucí krajského odboru dopravy Stanislava Jakešová. Změny se dotknou zhruba šestiny veřejné autobusové dopravy. V příštích letech ale čeká optimalizace i další části Libereckého kraje.

Projekt se připravoval dva roky a reaguje na rostoucí nezaměstnanost i úbytek dětí ve školách, což se projevilo poklesem tržeb v autobusové dopravě právě na Jablonecku a Semilsku. Optimalizace se dotkne 39 autobusových linek, které nahradí zcela nová síť s 32 linkami. Největší změny se dotknou málo využívaných spojů. "Chceme, aby autobusy jezdily pravidelněji, v časech a místech, kde je po nich opravdu poptávka, a kde zajišťují dopravu do školy, zaměstnání, na úřady nebo k lékaři," poznamenal náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp.

Dominantním dopravcem jsou v Libereckém kraji České dráhy, které ročně přepraví kolem osmi milionů cestujících. Na základě smlouvy o veřejné službě letos najezdí 3,942 milionu kilometrů a kraj na železniční dopravu přispěje zhruba 327 miliony korun. Zhruba o 100 milionů korun méně je určeno na dofinancování ztrát autobusové dopravy, jejíž rozsah je ale s bezmála 16 miliony naježděnými kilometry více než čtyřnásobný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK