EU vyzývá obchodní partnery k odstranění protekcionistických překážek obchodu

02.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Takřka 280 obchodně restriktivních opatření přijali hlavní obchodní partneři Evropské unie během ekonomické krize v posledních 18 měsících, jak uvádí nová zpráva, kterou 28. 5. 2010 publikovala Evropská komise.

Jedná se o v pořadí již šestou zprávu o potenciálních restriktivních opatřeních, která tentokráte zahrnuje období od listopadu 2009 do konce dubna 2010.

Přes určité oživení světového hospodářství (patrné zejména v rozvíjejících se ekonomikách), počet překážek obchodu neklesá, i když jeho růst se zmírnil.

Dle aktuálních odhadů WTO stávající restriktivní opatření neovlivňují sice více než 1 % světového obchodu zbožím (0,7 % vývozů zemí G20, resp. 0,4 % světových vývozů), avšak dopad protekcionistických opatření na unijní exporty je vyšší — 1,7 %, zejména pak v některých sektorech jako je automobilový, textilní, ocelářský a zemědělsko—potravinářský průmysl.

Zpráva Evropské komise upozorňuje s ohledem na neochotu překážky obchodu redukovat na nebezpečí jejich institucionalizace i v post—krizovém období.

Závěry z předložené zprávy o protekcionistických opatřeních za období listopad 2009 — duben 2010:

  • i přes celkové postupné zlepšování kondice celosvětové ekonomiky zůstává její růst nerovnoměrný, se zřejmými rozdíly v industrializovaných a rozvíjejících se zemích; stále je tudíž aktuální riziko, že rostoucí nezaměstnanost může vyvolat druhou vlnu protekcionistických opatření v roce 2010
  • ve sledovaném období bylo zavedeno dalších 73 restriktivních opatření — aktuální počet vzrostl na celkových 278
  • ve stejném období bylo odstraněno pouze 18 opatření přijatých v kontextu se světovou krizí, jejich platnost vypršela nebo byla suspendována
  • vytvoření Celní unie Ruska, Kazachstánu a Běloruska vede k zafixování celních sazeb a je ukázkovým příkladem ukotvení protikrizových opatření do trvalého obchodního prostředí
  • v souvislosti s rozhodnutím sdružení Mercosur o zvýšení některých tarifů zůstává Argentina jedním z nejvýznamnějších uživatelů obchodních restriktivních opatření
  • kromě uplatňování politik Buy National přetrvává na poli státních zakázek tendence k diskriminačním opatřením.

Zpráva zahrnuje opatření následujících zemí/celních území: Alžírsko, Argentina, Austrálie, Bělorusko, Brazílie, Kanada, Čína, Ekvádor, Egypt, Hong Kong, Indie, Indonésie, Japonsko, Kazachstán, Malajsie, Mexiko, Nigérie, Pákistán, Paraguay, Filipíny, Rusko, Saudská Arábie, JAR, Jižní Korea, Švýcarsko, Tchaj—wan, Turecko, Ukrajina, USA a Vietnam.

Plné znění v angličtině je k dispozici na adrese:

http://trade.ec.europa...2010/may/tradoc_146198.pdf

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT