Německá vláda schválila zákon o nekrytých spekulacích

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. června (ČTK) - Německá vláda dnes schválila návrh zákona, který zakazuje nekryté spekulace na pokles některých cenných papírů. Původní zákaz, který se týkal vládních dluhopisů zemí eura, na ně navázaných pojištění proti insolvenci v podobě takzvaných úvěrových swapů CDS a akcií deseti předních finančních institucí, se návrhem nyní rozšiřuje na všechny akcie.

Vláda Angely Merkelové zavedla minulý měsíc zcela nečekaně zákaz takzvaných "nahých prodejů nakrátko", kdy spekulující na pokles příslušné cenné papíry nevlastní ani je nemá půjčeny. Snahou vlády bylo zabránit prohlubování dluhové krize, v níž výrazně vzrostly úroky z vládních dluhopisů vysoce zadlužených zemí eura, což tyto země přibližuje k bankrotu. Krok Berlína však dále prohloubil otřesy na finančních trzích a popudil některé partnery Německa v čele s Francií.

Vláda na poslední chvíli některé další navrhované zákazy zmírnila. Předtím se podle agentury Reuters uvažovalo i o zákazu derivátových kontraktů na euro, což nakonec neprošlo. Namísto toto bude ministerstvo financí pověřeno zakázat tyto deriváty výnosem v případě, že by to "zabránilo vážným následkům pro stabilitu finančních trhů nebo ztrátě důvěry v jejich fungování".

Návrh zákona, který musí schválit obě komory parlamentu, rozlišuje u CDS mezi hedgingem, tedy zajišťováním reálných aktiv, a čistou spekulací. Investoři tak budou mít zakázáno kupovat pojištění dluhopisů před insolvencí, pokud příslušné dluhopisy také nebudou vlastnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK