Nezaměstnanost v Irsku je nejvyšší za 16 let

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 2. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Irsku stoupla v květnu na 13,7 procenta z dubnových 13,4 procenta, a ocitla se tak nejvýše za 16 let. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti pak stoupl na nový rekord. Dnešní zpráva statistického úřadu potvrdila, že Irsko zůstává v hluboké recesi.

Nezaměstnanost se předtím držela na úrovni 13,4 procenta čtyři měsíce. Ekonomové doufali, že nezaměstnanosti zůstane stabilní a koncem roku se začne pomalu snižovat. Nyní se však zdá, že dosáhne 14 procent, tedy úrovně, na které byla naposledy v roce 1994.

Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se minulý měsíc zvýšil o 1,2 procenta na rekordních 437.922 osob. V březnu a dubnu naopak počet žadatelů klesal.

Nezaměstnanost roste částečně i kvůli vládním rozpočtovým škrtům, které mají dostat zpět pod kontrolu obrovský rozpočtový deficit. Ten má letos dosáhnout 14,3 procenta hrubého domácího produktu. Situace na úvěrovém trhu rovněž nadále zůstává napjatá a Irsko se snaží přesunout z bank špatné úvěry za více než 80 miliard eur (1,7 bilionu Kč) do nové, státní "špatné banky", napsala agentura AP.

Irsko bylo první zemí eurozóny, která spadla do recese. Irsko doplatilo na vysokou závislost na realitním trhu a stavebnictví. V loňském roce se HDP propadl o rekordních 7,1 procenta. O rok dříve ekonomika klesla o 2,3 procenta a zaznamenala první pokles od roku 1983.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK