Írán prodá 45 miliard eur, rezervy doplní dolarem a zlatem

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 2. června (ČTK) - Íránská centrální banka prodá kvůli propadu hodnoty eura ze svých rezerv 45 miliard eur (1,2 bilionu Kč) a nahradí je dolary a zlatem. Uvedla to dnes íránská státní televize Press-TV, centrální banka to však nekomentovala.

Kurz eura po zprávě vůči dolaru mírně oslabil. Dopoledne však euro poněkud získalo po zprávách agentury Reuters, podle nichž centrální banky Japonska, Ruska, Brazílie, Indie a Jižní Koreje zatím i přes dluhovou krizi eurozóny a propad eura plánují podíly evropské měny ve svých rezervách zachovat a dále podporovat pozici eura jako jedné z rezervních měn vedle dominantního dolaru.

Citlivost devizového trhu na změny ve složení devizových rezerv se zvýšila minulý týden po zprávách z Číny. List Financial Times uvedl, že Čína kvůli obavám z vysokých dluhů některých zemí eura reviduje podíl dluhopisů zemí eurozóny ve svém portfoliu.

Zprávu o plánu Íránu prodávat eura přinesla i čínská agentura Nová Čína. Podle ní začaly snižovat podíly eura v rezervách i další ropné země Perského zálivu.

Guvernér íránské centrální banky Mahmúd Bahmani minulý měsíc naznačil, že jeho instituce se nyní začne od eura spíše odklánět. "Vzhledem k propadu hodnoty eura a růstu hodnoty dolaru budeme zkoumat otázku změny složení íránského devizového koše," řekl guvernér v íránském tisku.

Írán v minulých letech, kdy naopak dlouhodobě klesal dolar, snižoval ve svých rezervách podíl americké měny a snažil se i svou ropu prodávat za jiné měny než dolar. Podle guvernéra centrální banky se tato politika Teheránu finančně vyplatila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK