Řecká vláda prodá podíly ve státních drahách, poště a vodárnách

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 2. června (ČTK) - Řecká vláda dnes předložila plán privatizace, který je jednou z podmínek sjednané mezinárodní finanční pomoci pro těžce zadluženou zemi. Atény chtějí prodat podíly ve státních železnicích, poště a vodárnách a zcela zprivatizována budou kasina. Stát si naopak ponechá podíly v telekomunikační společnosti OTE a energetickém podniku PPC.

"Naším cílem je stát, který garantuje veřejné služby, zároveň ale čerpá z dynamiky řecké ekonomiky," řekl po dnešním zasedání vlády ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Vláda prodá 49 procent akcií železničního podniku OSE a 39 procent pošty. Prodáno bude rovněž 23 procent soluňských vodáren EYATZH, uvedl ministr.

Řecko se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem před měsícem dohodlo na bezprecedentním záchranném programu za 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč), který by měl po tři roky Řecku pomoci splácet jeho dluhy a zachránit zemi před státním bankrotem. Řecko se v rámci programu vedle výrazných rozpočtových úspor zavázalo, že do konce tohoto roku připraví plány privatizace tak, aby z ní každý další rok do roku 2013 získalo nejméně miliardu eur. Ministr Papakonstantinu dnes prohlásil, že privatizační plán bude vynášet "rozhodně více".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK