Obce budou dostávat poplatky ze všech herních zařízení

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Obce budou dostávat poplatky ze všech herních zařízení na jejich území. Zákon o podpoře sportu, který ustanovení obsahuje, podepsal prezident Václav Klaus, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Radim Ochvat. Ustanovení vložil do zákona Senát; podle senátorů narovná situaci, kdy obce mohou vybírat od provozovatelů heren poplatky za hrací automaty, ale nikoli za herní videoterminály, na které obce nemají žádný vliv.

Novela zákona o podpoře sportu má hlavně změnit dosavadní praxi, kdy policie na stadionech není a zasahuje jen v případě, že výtržnosti nedokáže zvládnout pořadatelská služba. Nově by policie spolu s pořadateli musela předem vyhodnotit rizika utkání a není vyloučeno, že se na stadionu preventivně bude objevovat.

Poslanci z řad předkladatelů zákona o podpoře sportu se obávali toho, že Klaus zákon kvůli loterijnímu přílepku nepodepíše. Jejich obavy se ale nepotvrdily.

Klaus má na stole i poslaneckou novelu, která dává obcím právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahuje i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud obec povolí na svém území nějakou loterii, bude muset ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co peníze odvedené na veřejně prospěšný účel použila. Ministerstvu financí novela ponechává právo udělovat povolení pro herní videoterminály. Sněmovna i senát předlohu schválily.

mbc dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK